Elindult az automatikus feliratozás a YouTube-on

A Google tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kísérleti fázisban lévő szolgáltatásuk, a YouTube-ra feltöltött videók automatikus feliratozása hamarosan minden angol nyelvű videó esetében használható lesz.

A feliratozás fejlesztését már évek óta folytatják, 2008-ban vezették be azt, hogy a felhasználók maguk is készíthetnek és tölthetnek fel képaláírásokat a filmekhez, majd tavaly novemberben indították el néhány tucat csatornán a Voice Search beszédfelismerő szoftveren alapuló automatikus feliratozás tesztelését. Hiroto Tokusei, a YouTube termékmenedzsere a hivatalos blogban leírja, hogy az előrejelzések szerint 2015-re több mint 700 millió hallássérült ember él majd a világon, számukra igen fontos a videoanyagok feliratozása (köztük van például Vint Cerf, a Google internetevangelistája, az „internet atyja” is, aki gyermekkora óta hallókészüléket visel).

Jelenleg még csak a videók töredékéhez érhető el az autofeliratozás, de ez is sok millió filmet jelent, s az előrejelzés szerint számuk egy hónap alatt hatszorosára nő majd (a YouTube-ra percenként 24 órányi mozgókép kerül fel). Az új funkció a CC gombra kattintva érhető, ahol a menüből lehet kiválasztani a feliratozás indítását. Habár csak az angol nyelvű videóknál működik a szolgáltatás, de összekapcsolták a Google Translate-tel, így az angolul generált feliratokat megjeleníthetjük még 50 másik nyelven is. Emellett minimális módon lehetőség van a szöveg formázásának beállítására is. A videó feltöltője letöltheti magának a generált szöveget, s kijavíthatja, ha elégedetlen vele. Tokusei felhívja arra a figyelmet, hogy a beszédfelismeréshez elengedhetetlen egy bizonyos hangminőség, egy határon túl nem működik a program. Azt is elismeri, hogy messze nem tökéletes még, időnként vicces tévesztéseket láthatunk, de folyamatos fejlesztést ígér.

A Google még az idén szeretné több nyelven is elindítani a nyilvános bétatesztet.

Azóta történt

Előzmények