600 millió dollárt kerestek zsarolóvírusokkal a bűnözők

A FinCEN becslései szerint az idei évben eddig 600 millió dollárnyi pénzt zsaroltak ki a kiberbűnözők zsarolóvírusok segítségével.

A FinCEN legutóbbi jelentése szerint a zsarolóvírusokat használó kiberbűnözők az idei évben eddig összesen 600 millió dollárnyi pénzt zsaroltak ki cégektől, lopott adatok révén.

A FinCEN azt állítja, hogy ezt az összeget a bankok és kriptotőzsdék jelentették, kifejezetten zsarolóvírusokkal kapcsolatos fizetések kapcsán. Ez nagy növekedést jelent, hiszen 2021-nek még vége sincs, tavaly pedig az egész éves összeg még 416 millió dollárnak felelt meg.

A jelentésben hozzáteszik, hogy a közvetlen hatáson felül, a zsarolóvírusokkal kapcsolatos gyanús aktivitásokat is figyelembe véve az összeg már 5,2 milliárd dollárra rúg, a kiberbűnözők ugyanis kriptomegoldásokon keresztül mosnak pénzt.

Szakértők szerint a világ számos vezető országában igen szigorú szabályozásokat hoznak hamarosan a kriptomegoldásokkal szemben, részben pont a zsarolóvírusok miatt. Ez viszont magával vonhatja, hogy tovább fejlődnek a zsarolótámadások és a váltságdíjfizetési megoldások.

Azóta történt

Előzmények