Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Winner_hun #32027 üzenetére

    Köszönöm a kiigazítást - illene már megjegyeznem pontosan a nevüket.

    Még valamikor régen, amikor tanulgattam Tőletek a marásról tudni illőket, kitanított egy mester, aki élezőként dolgozott valamikor, hogy ne strapáljuk halálra, vigyük hamarabb élezni, többet fog menni a jó kés. Szót is fogadtam. Elvittem (az ANEST képviselethez!) életem első drága Dimar-ját, noha bírta volna még. Amikor visszakaptam, rosszabb volt, mint élezés előtt. Szemmel is látszik azon a késen ma is, hogy nem jó szögben tolták fel a köszörűre. Félretettem, vettem újat, és azóta lestrapálom az élt, ahogy csak lehet. Olyan sokat kibír, hogy nem remegek azon, hogy néhánnyal többször lehessen élezni.

    Rengeteget kell marnom. És tudod, mi jelenti a legnagyobb költséget a marásban? Nem a kés, nem a gép, nem is az élezés, hanem a csapágy. Jó pénzt fizetek érte pedig. Amióta kitanítottál, hogy a WD40 rendbeteszi a csapágyat egy időre, azóta jelentősen visszaesett az erre fordított költség. Igaz, hogy ha az ember egyszer befújt valamit a WD-40-el, akkor utána már fújkálni kell sűrűebben, de mert jól is tisztít, és valamennyire ken is, így addig tudok egy-egy csapágyat gyilkolni, míg szó szerint szét nem repül. Írta egyszer Balázs, hogy létezik valami megkeményedő zsírzó spray, ami könnyen bejut hígan a kis réseken, ott pedig megváltozik a konzisztenciája, és sokáig bent marad. De azóta sem tudtam kinyomozni, hol tehetnék szert ilyen szprére?

    Vettem régebben Boronkaynál (még Jocótól) egy Freud csapágyas kést. Még nem próbáltam ki, de érdekesen oldották meg rajta a csapágyat. Csúszócsapágy, méretben a hagyományosakkal egyezik. Valami fehér ebonit, vagy teflonszerű műanyag. Lényege, hogy nem tud a por beülni a csapágygörgők közé. Még nem állítottam hadrendbe.
    Használ valaki ilyet? Nem tudom, mire számítsak?

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák