Új hozzászólás Aktív témák

  • emiki6

    veterán

    Én, a robot / I, Robot - 2004 és egy kis visszaemlékezés - agymenés

    Még gyerekként láttam a filmet, magyarul. Volt benne egy mondat, ami elkísért és így ragadt bele az emlékezetembe:
    "A válaszok megvannak, csak jól kell kérdezni őket."
    Ebben benne van minden. A kedvenc életigazságaim egyike. A világ minden titka erre vezethető vissza. Az elmúlt évek során többször eszembe jutott és továbbra is azt gondolom, hogy ez egy kiváló bölcsesség, ami ha eszünkbe jut, amikor valamilyen problémával állunk szemben, akkor segíthet jobb kérdéseket feltenni, jobb irányból megközelíteni a "kérdést".

    Valójában így szólt:
    "(Sajnálom), a válaszok készen vannak, csak jól kell kérdeznie"
    Igen-igen, egy kicsit más, de még mindig értelmezhető hasonlóan. Ugyanazt jelenti, mint amire emlékeztem.

    Hogy miért emlékeztem máshogy, azon lehet elmélkedni, mert sok oka lehet. Nemrég arra jutottam, hogy a nyelv szerepe, hogy gondolatot vigyen át, ebből arra következtetek, hogy amikor néztem a filmet, akkor nem a doki szavait jegyeztem meg, hanem a doki szavait értelmezve formáltam egy gondolatot és a gondolatot magyarul kifejezve kaptam a mondatot, amire emlékszem. Hasonlóan jártam egy Seneca idézettel, melyre csak így emlékszem: "A gyógyulás feltétele a gyógyulni akarás" Valójában így hangzik: "A gyógyulni akarás a gyógyulás része." :) Hasonló ez is, de a nyomaték máshol van.

    Nézzük meg hogy szólt ez eredeti nyelven:
    The Right Question (I, Robot)
    'A válaszaim limitáltak (vagy a válaszaim száma korlátozott), jó kérdéseket kell feltenned."
    Na, ez már tök más, nem érezni már benne a sejtelmességet, nem lehet mögé képzelni valami rejtett bölcsességet, pont úgy hangzik, mintha egy hangrögzítős programmal beszélgetnél.
    Talán az a különbség, hogy magyarul úgy hangzik, hogy "a válaszok" egyetemesek, a dokitól függetlenek (ami igaz is), ez egy teljesen más hozzáállás az eredetihez képest, ahol úgy hangzik, mintha a doki lenne a válaszok forrása (miközben a dokitól nem derül ki semmi).

    Kifejezetten örülök, hogy gyerekként volt szerencsém a filmhez, ráadásul magyar szinkronnal. :)

    Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

Új hozzászólás Aktív témák