Új hozzászólás Aktív témák

  • .LnB

    titán

    LOGOUT blog

    válasz Pitterix #66977 üzenetére

    Nem bántottál meg, hogy nem említettél meg, de azért sz*rul esett. :) Mert amikor nem a Marveleseket piszkálom akkor próbálok mindig értelmesen írni a filmekről.

    Érdekes olvasni, hogy sokan a topikhoz kötik a "filmfanatizmusuk" kezdetét, míg mások azt mondják nem lehet megállapítani, hogy mikor kezdődött.
    Nálam ez nem így van, nagyon nem. Én pontosan tudom mikor kezdődött. Általános iskolában. 11-12 éves koromban. Akkor internet híján még nyomtatott formában olvasgattam. És én imádtam olvasgatni a magazinokat, a nagymamám pedig ebben segített nekem anyagilag. Gondolom örült neki, hogy nem hülyeségekre költöm a pénzt és havonta 5-6 akkoriban igen drágának tartott újságot is olvastam rendszeresen. Többek között filmes témában is (nem mind filmes volt). A Cinema magazin rendszeres vásárlója voltam. Ott amit olvastam azok alapján próbáltam én is tekinteni a filmekre kezdetekben. Emlékszem a főút egyik oldalán az újságos volt a falunkban, a másik oldalán a videotéka. Nagyon sok időmet töltöttem ott. A videotéka az osztálytársam szüleié volt (nem mellesleg udvaroltam is kicsit). Annyira imádtam a filmeket már akkor is, hogy sok évig filmkritikus akartam lenni. A szobám falát mindig is moziplakátok díszítették. A szüleim is tudták, én is tudtam. De sajnos később az általános iskola végéhez közeledve választás elé kerültem, mert jól rajzoltam is, és inkább a képzőművészet felé vettem az irányt (aztán végül informatikus lettem... :D). De a filmek iránti szeretetem megmaradt. Nem azt mondom, hogy már akkor is tudtam értelmesen értékelni a filmeket, sőt azt se, hogy most tudom. De a mai napig megmaradt a rajongásom, és az évek alatt azért láttam rengeteg mindent, hogy véleményt merjek alkotni. Komolyabban elgondolkodni a filmek mondandóján, jelentőségén, felépítésén egy szóval más szemmel nézni a filmeket talán a Donnie Darko megnézése után kezdtem. Az volt az a pont amikor elkezdtem keresni az "érdekesebb" filmeket. És találtam is sok kedvencet. (Bár utáltam is meg rendezőket Lars von Trier, David Lynch)
    Ja, szeretném megjegyezni, hogy borzasztó nagy JCVD fan voltam/vagyok :D (van valahol egy régi fénykép a szobám faláról, Street Fighter, Kalandor, Időzsaru és még sok sok plakáttal).

    Külön kitérnék itt a Marvel és FF filmekre én is, mert nem csak Tibi gyűlöli az FF filmeket. Sőt lehet versenyezhetnénk, hogy melyikünk gyűlöli jobban.
    -Marvel: Nem elég, hogy gyerekesek, butítottak, hogy minél nagyobb közönséget vonzon be a moziba, de ráadásul ezzel kezdődött az "univertzumépítősdi" ami szerintem a legrosszabb "kor" a mozizás történelmében. Persze anyagilag megéri, de sajnos egysíkúvá teszi a stúdiók gondolkodás módját. Szinte kiöli a kreativitást Hollywood-ból. Inkább mennek a tutira, mint hogy kockáztassanak. A producerek mint ha szemellenzőt viselnének "csak a tutu" felirattal és az érdekes, egyedi ötleteket meg sem látják. Fontos nekik, hogy ha új filmet is csinálnak akkor az mögött álljon egy jól befutott brand, amit az emberek ismernek. Ez a szuperhősösödi senkinek sem jó csak a gyerekeknek, és a mi gyerekes énünknek. Nem szeretem azt, ha valami bugyuta de kajálja a nép, engem ez zavar. Azt támasztja számomra alá, hogy buták vagyunk. És nem vagyunk többek betanított birkáknál. És sajnos erre bizonyíték is van (a bevételek), így még rosszabb. Avatar, Bosszúállók, FF7... Ezek a filmek arra vannak gyártva, hogy berántsák az embereket a csilli villi dolgokkal, de semmi mondandójuk nincs, semmi értékelhető tartalom amiből akár tanulna valamit a néző. Egy film szóljon valamiről, legyen tartalma! Ez lehet bármi, lehet tanulságos, elgondolkodtató, szomorú, meghökkentő bármi. De a mostani blockbusterek lélektelenek, sterilek. Leülsz, megnézed, és csillog villog a pofádba minden, van pár vicc és vége. Ennyi. Mindenféle érzelem nélkül felállsz és mész tovább. Persze ez nem általános! NEM minden blockbuster ilyen (Interstellar, Gravity ;) )! És nem minden néző ilyen! De ha megnézzük a legnagyobb bevételt elérő filmeket évente akkor mindig egy ilyen film hozza a legtöbb pénzt. És ez sokat elmond azért, ez egy jó minta, ez a "mai társadalom". Egy szó mint száz, én nem kimondottan a Marvel filmeket nem szeretem, hanem a köré kialakult "birka effektust" inkább.
    Az FF filmekről csak röviden. Az elsőt nagyon szerettem mint akciófilm, sokszor láttam. Akkoriban egyedi formula volt. Nem nagyon láttunk még "tuningolt verdás-versenyzős" filmet. Volt egy új ötlet, megvalósították és jó is lett. Aztán évről évre egyre rosszabb az összes rész. Még többet, még nagyobbat elven készülnek, és az 5. résztől kezdve teljesen elszaladt a ló a szériával. Önmaga paródiája az egész. A hatot végig sem bírtam nézni, a hetet moziban néztem de annak külön története van amit ide le is írtam.
    DC: Itt a topikban túlnyomórészt Marvel fanok vannak. Én nem tartozom közéjük. Én azok közé tartozom akik mindig is a DC hősöket szerették (még akkor is amikor nem tudtam, hogy a két képregény teljesen különálló világ), és én azok közé tartozom akik olvasták/olvassák is. Kiskoromban is vettem Superman, Batman képregényeket. És biztos közre játszik az is, hogy én a Christopher Reeve féle Superman, és a Michael Keaton féle Batman filmen nőttem fel. Ezek mellett pedig tisztelem a DC Comics sok-sok évre visszanyúló történelmét. Tiszta szívből viszont nem merem kijelenteni sok képregényfilmre, hogy mint film mennyire jó (kivéve Nolan trilógiáját és a Watchmen-t), mert a formulájából adódóan kompromisszumokat kénytelenek kötni a készítők. És ez a DC filmek esetében is igaz. Sok apró dolog vezetett oda, hogy még mindig azt mondom a DC filmek jobbak. Komolyabbak, komorabbak. És Zack Snyder személyében jobb ember kezében vannak ezek a filmek mint Whedon kezében.

    Ja és miért nem lettem filmkritikus?! Mert hosszan, csapongóan, unalmasan írok. És ezt sose tudtam levetkőzni... ezt a fenti jó sok sor bizonyítja is. (kézzel pedig még helytelenül is. :) ) Viszont vannak itt a topikban olyanok akik tényleg nagyon jól és értelmesen írnak, ezért szeretek idejárni mert sokszor gyöngyszemre lehet bukkanni. Igaz ezek az írások/filmek mindig elvesznek a Marvel vs. DC tengerében, de én elolvasom mindet.

    (#66997) noxwill Én is "rajongója" vagyok az amerikai kultúrának, de ezzel nem magyarázhatod meg, hogy pont az egyik leggyengébb Marvel film után lettél fan... Ez most nagyon meglepett!! Pont az a film?!

    „A kerékpározás első szabálya, hogy szenvedned kell, és senki más nem teheti meg helyetted. Semmilyen számítógép vagy edző által kitalált program nem tudja elérni, hogy kevésbé fájjon.”

Új hozzászólás Aktív témák