Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz csabili74 #44033 üzenetére

    Tudtommal már minden UHP lámpa kínában készül, mivel ezekben higanygőz van, a higany ipari használata pedig nem kimondottan "támogatott" már az EU-ban.

    Ennek ellenére én nem javaslom a noname lámpák beszerzését Kínából, mert:

    - Hazánkban van szakember aki garantáltan gyári lámpákat szerez nagyon reális áron (Bátyó, http://diybulbs.com/, tudtommal 30eFt alatt van mindegyik típus).

    - A gyengébb minőségű projektorok nem mindig bírják ki, ha a (gagyi) lámpa felrobban.

    Jótanás: ha a gépben felrobbant a lámpa (pisztolylövés szerű hang hallatszik és sötét lesz a vásznon) akkor azonnal KITÉPNI a konnektorból a gép hálózati csatlakozóját. Így a gép (szinte biztosan) "megússza" elektronikus károsodás nélkül az "eseményt". A gép azonban kb. 30 másodperc múlva megpróbálja majd újra begyújtani a lámpát. Ha ekkor még mindig áram alatt van és ha a lámpa "elszabadult" elektromos érintkezője hozzáér a fém lámpaház belső felületéhez, akkor a többezer voltos gyújtófeszültség kijut a lámpaházból és belülről "bejárja" a gépet. A gép elektronikája ekkor gyors és hatékony halált hal, de legalább nem szenved (egy pillanat az egész)! :-)

    Plusz info: az ellentétes híresztelésekkel ellentétben a felrobbant lámpa SOHA nem "gyógyul meg" magától! Aki ebben reménykedik (és "próba képpen" megpróbálja a gépet ismét bekapcsolni) annak az előző bekezdés ismételt elolvasása és a következmények alapos megfontolása ajánlott.

Új hozzászólás Aktív témák