Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz BBéci #45014 üzenetére

    > A szivárványt (színfelbomlást) az emberek 10-15 %-a látja, szerencsére nem tartozom közéjük. Mi válogathatunk az egychipesek közül, amik nem kis számban üveg lencsetagokkal rendelkeznek.

    Ez igaz. Főleg annak fényében nagyon is az, hogy akár fluorit lencsés Barco Quantum-ot is bárki vehet ma már gyakorlatilag "bagóért", a bolti gagyi árának a töredékéért. LED-es Runco, más ProjectionDesign/Barco gépek is vannak hirdetve itthon is, ez ma már sima ügy. Aki nem érzékeny a szivárványra, az ma már csak akkor nem nézhet csúcsminőségű (1080p, vagy 1440p) képet otthon, ha tényleg a kifogásokat keresi (a lehetőségek helyett).

    A szivárványra érzékenyebb fórumtársaknak sokkal nehezebb jó minőségű képet vetíteni, de van remény, lassan a komoly, 3 chip-es, használt DLP-k ára is lemegy majd a "fájdalommentes" szintre. Egy ilyen gép most még viszonylag drága (1 milla környéke) de az árak egyértelműen csökkennek, ahogy a "4K őrület" terjed. És ezekben mindig éles az optika, mind rendes képet vetítenek, stb. 1-2 év és már ezek is ott lóghatnak majd a plafonon ... és ha mégsem lógnak majd, az nem anyagi, hanem inkább "agyi" kérdés lesz.

    A Sony újabb LCD gépei is egyre jobbak, de most még ami jó, az nagyon drága (9 milla környéke). Ha ezt a szintet hoznák már az 1-2 milliós LCD-k, én is mindenkinek ezeket ajánlanám (legalábbis a gagyi, pici chip-es DLP-k helyett). Biztosan eljön majd ez az idő, de azért még erre is várni kell.

    Igazából a "lehetőségeket kereső" ember mindig tudott otthon jó képet vetíteni, csak a történelem különböző szakaszaiban néha az új, néha a használt gépek a jobbak. Amikor a technológia dinamikusan fejlődik, akkor az új mindent ver, akkor azt kell venni. Amikor a fejlődés belassul (vagy akár az olcsósítás folyik a minőség javítása helyett) akkor a használt a nyerő (amiben MÉG a "békebeli" technológia van). Emiatt most épp a használt, komoly gépek mindent vernek, de a Sony például 5 perc alatt építhetne egy valóban jó gépet, ami megfizethető is lehetne. A DLP vonalon sokkal rosszabb a helyzet, ott a pici chip-ek semmire sem jók, a nagyok meg horror drágák (a 0,9"-es 1440p chip ára pl. a Texas Instruments honlapján 1600 dollár, ha jól emlékszem, nyilván a gyárak olcsóbban kapják, de ez azért mindenképpen durva) szóval rendes DLP fizikailag lehetetlen, hogy a boltokba kerüljön mindaddig, amíg a Texas Instruments durván le nem csökkenti a "rendes" chip-ek árát. Márpedig NEM fogja ezt tenni, mert a gyártási kapacitása véges és amit le tud gyártani, az jó pénzt hoz a horror drága gépekbe beépítve. Sajnos borítékolható, hogy elfogadható DLP (olcsón) még sokáig nem lesz, nem is lehet a boltokban. A profik (stúdiók, mastering házak) tudják, hogy a DLP a pontos képmegjelenítésre leginkább alkalmas eszköz, nekik van is pénzük és szükségük is van az ilyen minőségű képre (nagy, drága chip, fluorit optika, drága elektronika, izmos lézer fényforrás, pontos színek, stb.) így ők drágán is megveszik a csúcsgépeket (még "sorba is állnak" érte) ezzel pedig magasan tartják az árakat. A DLP vonalon szerintem csak és kizárólag a használt gépek fognak elfogadható áron komoly képet vetíteni, még nagyon, nagyon sokáig. De az LCD vonal még fejlődhet és jelenhet meg ütőképes gép (remélem) csak ki kell várni.

    De mindezek ellenére jelenleg szerencsés az, aki nem látja a szivárványt ... :-)

Új hozzászólás Aktív témák