Új hozzászólás Aktív témák

  • wolfman

    veterán

    No fiúk, lányok. Gondolkodom napok óta, hogy kiírom magamból a gondolataimat és írok egy naaagy átfogó tesztet a nemrég vett Anker Soundcore Liberty 2 Pro-val kapcsolatban, de mostanában nem nagyon érek rá ilyenekre, így most csak leírom a legfontosabbakat róla, amit az elmúlt hetekben tapasztaltam.
    Mivel ez a szar... akarom mondani készülék 42eFt-ba került, így jogosan magasak az elvárásaim kb. mindennel kapcsolatban vele, de persze azt is észben tartottam, hogy egy hasonló árú vezetékes fülessel nyilvánvalóan jobb minőséget kap az ember a kábel kötöttségét leszámítva. Végérvényesen sokkal jobb hangot, szolgáltatást, funkciókat vártam, mint amiket itt ajánlgattok egymásnak 10-20eFt-os ársávon belül, tehát egy-két osztállyal magasabb kategóriát. Előbb mondanám mi az ami beváltotta az ígéreteket, aztán, hogy mi nem.

    Pozitívumok:
    + A tok, a füles anyagminősége minőségi. Merev, masszív, nincsenek hézagok, anyaghibák, jó kézbe venni a cuccot. A tok kicsúszója tetszetős, bár sztem igen sérülékeny, ha nem vigyáz rá az ember, meg talán idővel kilötyögősödik majd, de egyelőre nagyon jó. Átjött haverom, akinek semmit nem szóltam a fülesről, nem is ismeri ezt, aztán mikor eltolta a fedelet, megjegyezte: Na ezért a mechanikáért biztos sokat fizettél. :)
    + Amióta megjött nem kellett töltenem. 3 hete van nálam és a tokot még nem töltöttem, a füleseket meg a tok tölti napi 1-2 óra használat után. Most dugtam fel a tokot gépre, de még a fülesek mindig a 'battery high' üzenettel fogadnak.
    + A füles fogja a fület. Futni is járok benne. Első dolgom volt, hogy megráztam a fejemet, ugráltam benne, de ez áll a fülkagylómban mint amit oda ragasztottak, nem lötyög. Jó a gumipánt ami betámasztja a fülest hátulról. Mondjuk az izzadságtól picikét csúszássá válik a gumiharang és icipicikét elmozdulhat az ideális pozícióból, de lehet ez csak az én fülem miatt, de összességében eddigi legfixebb fülesem.
    + Párosodás és a létrejött kapcsolat betonbiztos. 2db kapcsolat jön létre a legelején, egy páros meg egy jobb oldali fülesre, ha csak headsetnek akarod használni. Kiveszem a jobbat, be a fülbe, 3mp és már beszélhettek is, ezután kiveszem a jobb oldalit is, kapcsolódik a balhoz, halk dallam és már mehet is a zene. Nappaliban felteszem a telefont tölteni, 1-2 falon keresztül ahogy pakolászok még simán hallgatom az hanganyagokat rajta. Mostanában zuhanyozni szoktam vele, persze hajat nem mosok és a fül környékét is elkerülöm, de pára nem ártott neki, fröccsent is rá víz és no problemo, pedig egy fürdőszoba általában nem barátja a rádió hullámoknak. :)
    + Hang izoláció. Kicsit furcsa, mert eddig használatban nekem egy ENIGMAcoustics LOTOO Dharma D200 vezetékes fülest használtam hármas gumiharanggal, ami bemegy az agyamig. Ez igen jól izolálja a külső hangokat így (én ezt szeretem). A L2Pro is így tesz, viszont itt befigyel egy olyan hatás, hogy annyira befogja a fülemet, hogy hallom a saját lélegzetemet és a mozgásomból adódó belső dolgaimat. Pl. a futás közbeni lépések okozta testi zörejeket. :) Kicsit furcsa, mert eddig ilyenhez nem volt szerencsém. VISZONT! Ez csak a tökéletes pozícióban van így ,ha picikét elmozdul a fülben a füles (pl. a korábban említett futásból termelt nedvesség hatására), akkor már hallani hogy nem olyan tuti ez az izoláció. Kiesni nem fog a fülből, lötyögni nem fog, csak elmozdul kicsit. De ez sztem jelentősen javítható valami minőségi gumiharang készlettel, amire ajánlatokat várok tőletek, mert sztem cirkumveniálható ez a jelenség.
    + Hangminőség, tadammm! Ezt vártátok! :) Kéremeszépen ez a füles tisztán szól. Mindenféle hangmagasságból hallani amit kell. Csilingelések, énekhangok, ütős hangszerek, mély robajok, mindenből van benne. Nincsenek elhalmozva túlságosan egyikből sem, de érezni hogy sok minden jelen van. Sok rádió beszélgetést hallgatok (pontosabban youtube hang-videóanyagot, amiben ugye beszélgetnek) és eddig az volt a cél, hogy itt mindegy milyen a hang, csak halljam az összes felet. Van akinek mély érdes hangja van, van akinek magas csilingelő (nők főleg), etc. Ezzel a fülessel még ezeket a műsorokat is élvezet hallgatni mert tiszta, részletes és nem lesz brummogó vagy fülkarcolóan magas, ha egyszerre beszélnének is kicsit jobban kivehetőek a felek (minimális dolog, de gondoltam megemlítem). Annyi, hogy a legelején elég karcosak voltak a magasak, ami ennyi idő után már bejáratódott kicsit és finomodtak valamelyest, de majd szeretném az IsoTek bejárató hanganyagával betörni a cuccot még, csak még nem másoltam rá a telómra, se a DAP-omra. Állítólag sokat jelent.

    Mielőtt jönnének a negatívumok, egy kis átmenet.
    + - Sokan tényleg nem említik, de az mrkwd - tech guy nevezetű youtuber kitért egy problémára, ami miatt iszonyatosan lehúzta a fülest és senkinek nem ajánlja, ez az úgynevezett 'audio hiss', azaz 'sziszegés'. Ez egy nagyon halk közép frekvenciás kis sisegés (vagy minek is nevezzem), ami a fülesbe érkező audiófolyam előtt 1mp-el jelentkezik és annak megszűnése után 2mp-el meg is szűnik. Hát, nos. Egyfelől valóban jelen van ez a dolog, hallani egyértelműen. Abban is igaza van a srácnak, hogy ha ennyi pénzt kiadsz egy fülesért, akkor a sokkalta olcsóbb fülesekben is sikeresen megoldott dolog ne jelentkezzen ebben az árszegmensben már, mert elég gáz. De nekem ez még nem lenne gond, számomra sokkalta gázabb az a megoldási forma, ahogyan a gyártó reagált erre a problémára (de erről mindjárt részletesebben).
    NODE!
    Tény, hogy ez a "zörej" létezik és hallani, de saját véleményem szerint tized akkora probléma, mint amekkorát csinált belőle a youtuber (meg még páran a kommentelők közül). Hallani igen, de ahogy bármi kis hanganyag elindul a füledbe, ezt NEM FOGOD HALLANI! Még a HI-RES hanganyagoknak is van annyi alapzaja (főleg bakeitről digitalizáltaknak), ami mellett ez pic.@füst. Éppen a tudatodat baszhatja, hogy hát van itt egy kis zaj a háttérben, de ha ésszel gondolkozol rájössz, hogy nem a csendet fogod te hallgatni, hanem valamit, ami hangot ad, így soha nem fogod hallani. Utcán, jövet menet, munka közben nem fogod hallani, csak és kifejezetten csendes közegben, otthon, szobában. Na de ott meg inkább talán vezetékest fogsz használni, ahol a minőség kerül előtérbe, nem a funkcionalitás és hordozhatóság. Így ez túl lett részéről reagálva szerény véleményem szerint. A korábbi EOZ AIR fülesem, amit én balga isten elhagytam, annak is volt ilyen sisegése és talán erősebb is icipicit és már ott nem függtem rá erre. Otthon a MODECOM MC-SHF120 hangfalamnak is van ennyi alapzaja az elektronikájából, szóval nem most kezd el engem zavarni.

    Negatívumok:
    - Az viszont már sokkalta nagyobb probléma, hogy ezt a 'hiss' jelenséget az Anker úgy próbálta meg enyhíteni, hogy a füles abszolút hangerejét lejjebb vette, így persze a sisegés is halkabb lett. Na de ezzel együtt a teljes fülest se tudod annyira feltekerni, amennyire szeretnéd. Legalábbis mrkwd panaszkodott hogy firmware update után halkabb lett a füles, nekem meg rögtön feltűnt. Én szeretem a zenét üvöltetni a fülembe, van hogy jól esik metált vagy bármi pattogót hallgatni akár futás közben, de ennek a cuccnak a hangereje egyszerűen kevés. Mindig azt érzem, hogy menjünk haladjunk még felfelé, de nincs több benne. Próbálkoztam a Shanlink m3s DAP-ommal, amiben van GAIN funkció, de azzal se lett jobb a helyzet. Pl. haveromat nem zavarja, mikor belehallgatott, de ő mindig is moderáltan szerette hallgatni a zenéket, nekem meg azért az EOZ AIR vagy a Dharma D200 2-3 egységre a leghangosabb alatt volt hajtva, most meg csutkán is halknak érzem. Szerintem sokkalta rettentőbb probléma ez, mint a sisegés. És az, hogy egy gyártó úgy próbál meg orvosolni egy zajt, hogy a teljes készüléket halkabbra veszi egyfelől nagyon pitiáner megoldás, másfelől meg utal arra, hogy nem tudnak vele majd a jövőben mit kezdeni firmware-el sem, csak majd max egy Liberty 3-nál, ahogy újratervezik az egész áramkört (szerintem).
    Ennek a problémának a hatványozása, hogy az elfogadhatóhoz közelítő hangerőt is csak úgy sikerült elérni vele, hogy a telefon applikációban található hangszín funkció, hogy 'personalize earphone', ami annyit tesz, hogy végigmegy hangfrekveniákon bizonyos hangerőkkel és amíg hallod ezeket nyomnod kell a képernyőt, ha nem, akkor addig engedd el. Na én egy pár mp kivételével mindent hallottam, az a kevés meg magas freki volt, így ezeket hangosabbra vette, miáltal hangosabb is lett a füles, ámde így kicsit érdesebb is lett az egész magas tartomány. Amikor kicsit csaltam és végig nyomtam ezt, akkor nem emelt ki semmi frekit és halkabb is lett minden.
    - Ezen kívül a 'personalize earphone' beállításon kívül én úgy érzem az összes többi full használhatatlan. A 10 grammy díjas hangmérnök álltal előre definiált hangkép BORZALMAS! Mindegyiknél valami hibázik, túltolt, hiányos, de főleg halk az egész. Ha kikapcsolsz minden EQ-t, akkor borzalmas halk. A készülék által előre definiált hangképek, mint Rock, Dance, Bass Boost, Jazz etc. mind szar és halk, de sosem értettem ezek hasznát, mikor valami úgy is sántítani fog! Ami jó lehet az a Custom, de itt meg nem azt érzem, hogy erősíti a kiemeli az adott frekiket, hanem hangerőt ad rá. Kicsit furcsán viselkedik ez is, de el lehet vele szöszmötölni éppen.
    - Miután ezeket beállítottad és rájöttél, hogy a 'pe' hangbeállítás a legjobb, törölheted is az applikációt, mert semmi érdemlegesre nem fogod használni. Töltöttséget bemondja a füledbe használatbavételkor + bölcsőét ledek mutatják. Szerződési feltételeket nem olvasgatod sosem. Ja meg a gomb funkciói. Sok választásod nincs mert vagy a hangerőt adod meg neki vagy a számléptetést. Szluszpassz.

    Ja igen, én magamnak nem hallottam milyen minősége a mikrofonjának, de eddig beszélgettem kb. 7 emberrel, ebből 2 panaszkodott csak, hogy nem túl jó. Egyik bátyám aki maximalista, aztán durván lefikázta, aztán párom aki zajosabb helyen jártamban (városi zaj) néha nem tökéletesen hallott, mindenki másnak elfogadható volt a beszédminőség, nem panaszkodtak. Én mindenkit jól és szépen hallok, ahogy kell.

    Na ez a meglátásom a fülessel kapcsolatban, szóval nem is a hiss ami itt probléma, hanem a hangerő, ami igen alacsony (nekem legalábbis biztosan). Írni fogok nekik, hogy ez azért így nem buli, de csodákra nem számítok.

    „Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei

Új hozzászólás Aktív témák