A PKI technológia gyors honosítása

Egyedül nem megy

Az elektronikus aláírási alkalmazások hazai fejlesztői felismerték az együttműködés szükségességét és előnyeit, s megállapodtak az alkalmazásaik által használt elektronikus aláírási formátumok együttműködési szabályairól.

A magyar piacon ma mintegy 6-8 hazai fejlesztésű elektronikus aláírás alkalmazás létezik. Ezek olyan megoldások, melyek a jogszabályok szerinti fokozott biztonságú vagy minősített elektronikus aláírások létrehozását és ellenőrzését végzik, s e képességüket – valamint biztonságos voltukat – független tanúsító szervezet vizsgálati eredménye igazolja. Az érintett fejlesztő cégek kemény versenyben állnak egymással a növekedésben lévő piacon. A rivalizálás ellenére közös céljuk volt a felhasználók ügyintézéseinek megkönnyítése, munkájuk egyszerűsítése, s ennek érdekében szövetkeztek az alkalmazások közti együttműködési képesség megvalósítására.

Találkoztak a piaci szereplők az egyetemi intézménnyel

Az elektronikus aláírási alkalmazások vásárlóinak célszerű a tanúsítvány meglétét elvárni, mivel ez a magyar piacon elfogadott szabványosságot igazolja. Ezáltal a vásárló biztos lehet abban, hogy ezek az alkalmazások képesek lesznek együttműködni a többi – szintén tanúsított – termékkel, azaz az általa létrehozott aláírásokat más szoftverek felhasználói is képesek lesznek ellenőrizni, és a befogadott hitelesített küldemények szintén ellenőrizhetők. Mivel e közös szabvány alapjául nemzetközi standardok szolgáltak – ezek lettek pontosítva, illetve magyar viszonyok közé illesztve, értelmezve és integrálva –, a tanúsítvány egyúttal a nemzetközi gyakorlatnak való megfelelőséget is igazolja.

E példa nélküli együttműködés eredményeként a közszféra számára létrehozott Megállapodás alapul szolgál a közigazgatás számára is. A közigazgatás a szabványt saját keretei közé illesztette, így a szabályoknak megfelelő alkalmazások a közigazgatási elektronikus ügyintézésben is zökkenőmentesen használhatóak lesznek. A MELASZ szabványosítási erőfeszítései ezzel még nem értek véget. Az elektronikus számlák formátumára vonatkozó ajánlások is már véglegesítés előtt állnak.

Kitűzték a célt a cégek vezetői és szakértői, majd szakmai szervezetük, a Magyar Elektronikus Aláírási Szövetség (MELASZ) kezdeményezésére és keretei között szabványosítási munkacsoportot alakítottak 2004 végén. A munkacsoport – Balázs István vezetésével – több munkaközi verzió egyeztetése után 2005 szeptemberére elkészítette az elektronikus aláírási formátumra vonatkozó Melasz Munkacsoport Megállapodást (MMM). A kidolgozásban résztvevő és a megállapodást egyben el is fogadó cégek ezt követően késlekedés nélkül hozzáfogtak alkalmazásaik átalakításához, hogy azok a közös „szabványnak” minden tekintetben megfeleljenek.

Az így továbbfejlesztett alkalmazások a MELASZ és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központ közötti megállapodásnak megfelelően a Műegyetemre kerültek laboratóriumi bevizsgálásra. A vizsgálatok a szabványnak való megfelelésre, valamint az alkalmazások közötti problémamentes együttműködés igazolására szolgálnak. A pozitív igazoló jelentés alapján a MELASZ tanúsítványt bocsát ki a vizsgálaton átesett alkalmazás részére, így igazolva a megfelelőséget.

Az október végén lezajlott első vizsgálatok eredményeként, már több ilyen tanúsítvány kibocsátására is sor került. Mivel a szabvány kidolgozásában részt vevő cégek a hazai fejlesztők meghatározó részét képviselik, ezért a „MELASZ-Ready” tanúsítvány a szakma fontos, elismert igazolása mostantól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kapunyitási pánik

    Ne adjuk át a könyvelőnknek az e-bevalláshoz szükséges ügyfélkapus jelszavunkat.

Előzmények