Az ipari IoT növeli a biztonságot

Automatizálás nélkül a gyárak halálra vannak ítélve. Az M2M és az IoT rég nem buzzword az iparban, viszont nem szabad összemosni a lakossági megoldásokkal.

Digitalizáció az egész világ

Az ipari automatizálásban utazó Rockwell Automation Romániában és hazánkban is új irodát nyitott néhány hónapja. A döntés hátteréről, várakozásaikról, illetve az IoT helyzetéről is kérdeztük Peter Rozek magyarországi és romániai értékesítési igazgatót.

IT café: Kezdjük az elején. Ma, ha egy sajtóorgánum leírja az M2M, vagy az IoT kifejezést, akkor az olvasók azonnal úgy érzik, valami olyat akarnak lenyomni a torkukon, amire semmi szükség, és csak parasztvakítás az egész.

Peter Rozek: Nem szabad egyenlőségjelet tenni a lakossági és a gyártástechnológiai automatizáció közé. Az IoT, melynek segítségével a Rockwell Automation életre hívta a The Connected Enterprise programját, hatalmas segítséget jelent az operatív munka eredményeinek növelésében, mind a gyártás, mind a gyártástechnológia terén. Ez segít az IT szakembereknek a hálózati komplexitás csökkentésében, és különböző biztonsági kockázatok feltárásában. Mivel a begyűjtött adatok összeérnek, a termelékenység javul, pontosan látszanak a szűk keresztmetszetek, és a megfelelő döntéshozóhoz eljutva az információk szinte szó szerint kincset érnek. Az információalapú gazdasági szervezetek gyorsabban képesek reagálni, és előnyük származik abból, hogy átlátják a folyamataikat.

IT café: Gondolja, hogy mindez nem is annyira látványos, mint inkább gazdasági szempontból fontos?

Peter Rozek: Ha valakit nem érdekel, hogyan kerülnek egyes termékek a boltok polcaira, mit tesz a kosarába, akkor neki nyilván nem látványos, ami az iparban most zajlik. De amint elkezdünk azon gondolkodni, hogy a termék, amit a kezünkben fogunk, jó eséllyel több ezer kilométert utazott, míg a bolt polcára került, amint elkezd bennünket érdekelni, hogy a megvásárolt áru milyen körülmények között, hol készült, és hogy ugye nem tartalmaz semmilyen összetevőt, ami veszélyes lehet akár ránk, akár a családunkra nézve, azonnal látványossá válik a technológiai fejlődés. Az IoT hatalmas szerepet játszik (és a jövőben még nagyobb része lesz) abban, hogy a gyártás biztonságos, ellenőrizhető, átlátható legyen. Azt hiszem, ez egy igen látványos eredmény.

A kelet-európai felelős értékesítési vezető balján Peter Rozek
A kelet-európai felelős értékesítési vezető balján Peter Rozek (forrás: Rockwell Automation sajtótájékoztató) [+]

IT café: Hogy kerül a Rockwell Magyarországra? A KKE régióban régóta jelen van a vállalat, mi változott?

Peter Rozek: Történetesen Prága lett a Rockwell Automation régiós központja, több mint húsz éve innen történik az irányítás. Eddig is terjeszkedtünk: nyitottunk kirendeltséget Moszkvában és Varsóban is, most pedig eljött az ideje, hogy Budapesten és Bukarestben erősítsük a jelenlétünket helyi irodákkal. Erős kapcsolatot ápolunk a területen működő gyárakkal és OEM-ekkel, a további fejlődés érdekében pedig úgy döntött a vállalat, most érkezett el az a pont, amikor lokális kapcsolódási pontot hozunk létre.

IT café: Ahogy ön is említette, már van kialakult kapcsolatrendszer. Mire számítanak a budapesti nyitással kapcsolatban, merre terjeszkednének, kik a potenciális ügyfelek?

Peter Rozek: Eddig főleg az autóiparra, gumiabroncs-gyártókra fókuszáltunk, de vannak ügyfeleink a csomagolástechnikában, életmód tudományban, illetve az olajiparban is. Ezeket megtartva, a gépgyártókkal kiegészítve haladunk tovább, közép- és hosszútávon is ez a cél.

IT café: Milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy az ipari automatizálás értelmet nyerjen? Méretre, munkamenetre, technológiára gondolok.

Peter Rozek: Az M2M kommunikáció, a kiberfizikai rendszerek, illetve a "holnap gyára" kifejezés is jóval több már, mint jól csengő marketingszöveg. Az intelligens gyártás olyan új lehetőségeket teremt, amivel optimalizálható a termékgyártás és a különböző munkafolyamatok, egyszerűen azáltal, hogy az elszigetelt információkat nem részlegenként, hanem komplex egészként kezelik és dolgozzák fel. Ehhez viszont az kell, hogy olyan gépekkel gyárthassanak, amik fel vannak készítve az ilyen típusú adatgyűjtésre. Ezen dolgozunk ügyfeleinkkel, intelligens gyártósorokon és gépeken, melyeket könnyen lehet integrálni. Végső soron a kulcs a hozzáférés az információkhoz, illetve az ezek alapján történő gyors reakció, amivel a piaci igényekre tudnak reagálni a gyárak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények