Tanulj tinó, ökör lesz belőled!

Otthon is a Stanfordon

El nem tudjuk képzelni, hogy volt olyan, aki ne mászott volna falra attól, amikor olyanokat hallott gyerekként, hogy „nem az iskolának tanulsz, hanem az életnek!” Ennek egyfajta fokozása volt később, a felnőttek által remeknek tartott, „játszva tanulós”, „készségfejlesztő játékok” beszerzése és előzetes figyelmeztetés nélkül, gyermeki önmagunk kezébe adása. Megvannak ezek az emlékek? Ugye, hogy mindenkinek megvannak a maga traumatikus élményei a „logikai készlet” és hasonlók vonalon? Ilyen előzmények után csoda, hogy minden „innovatív”, meg „forradalmian új” oktatási módszert gyanakvással fogadunk? Éppen ezért a mi szánkból felér egy lovaggá ütéssel – akármekkora képzavar is ez –, hogy ki merjük jelenteni: olyan távoktatás-gyűjteményre bukkantunk, ami javarészt térítésmentes, a világ legnevesebb egyetemeinek előadásaira ülhetünk be a segítségével, használható, gyakorlati tudást igyekszik átadni és a végén még hivatalos dokumentum is kerül a kezünkbe az elért eredményeinkről, a neves oktatási intézmény által kibocsátva. Nem, ez nem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.

A Coursera két tudós, Andrew Ng és Daphne Koller közös gyermeke. Mindketten a mesterséges intelligencia területének kutatói. Ng neve – már ha valaki hajlamos megjegyezni ennyire szokatlan neveket – a Google Brain, neurális hálózat projektje kapcsán csenghet ismerősen.

Andrew Ng és Daphne Koller. Fotó: AllThingsD
Andrew Ng és Daphne Koller. Fotó: AllThingsD

A bevezető ismeretében bármennyire is meglepő, a Coursera bevétel-orientált vállalkozás, mely 2012 áprilisában indult. Jelenleg nagyjából 25 szakterületen kínál oktatási programokat, közel hetven intézménytől. Ezek java része egyetem – közülük egyértelműen a két legjobban csengő név a Stanford és a Yale –, de köztük van például az Amerikai Természetrajzi Múzeum is. Azonban szó sincs arról, hogy csak amerikai intézményekkel állnának kapcsolatban, partnereik listáján ott találjuk Edinburgh, Leiden, Tokió, Koppenhága, Barcelona, Taipei felsőoktatási intézményeit is, és jelenleg angol, spanyol, francia, kínai és olasz nyelveken tanulhatunk.

A Coursera a diákoknak jellemzően ingyenesen kínálja tanfolyamait, de üzleti modellje lehetővé teszi, hogy olyan forrásokból szerezzen bevételt, mint a vizsgadíjak – már ahol ezt a megoldást választották –, fizetős tanfolyamok, a diákok és a potenciális munkáltatók illetve fejvadászcégek összehozása – szigorúan a diákok beleegyezésével –, adományok, illetve szponzoráció.

Tapasztalatból mondjuk, hogy a Coursera remekül ötvözi a tanulás érdekében mindazt, amit az informatika az elmúlt 20 évben a multimédia és az IP-alapú kommunikáció jegyében elterjedtté és népszerűvé tudott tenni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Megújul az ECDL

    Személyre szabhatóbb lesz, és a tartalom is jobban fog illeszkedni a mai igényekhez.

  • Fahrenheit 451 – IV

    Az első komolyabb középiskolai számítástechnikai tankönyv igen magas színvonalú volt, fel tudta kelteni az érdeklődést, és kiváló alap volt a továbbfejlődéshez.

  • Együtt a toleranciáért a Google, a Prezi és az espell

    A kisebb és nagyobb cégek képviselői egyaránt azt vallják, hogy sikerük egyik titka a nyitottság és az elfogadás.