Megjelent a Fedora 25

Letölthető mindhárom változat, a Fedora 25 Atomic Host, Fedora 25 Server és a Fedora 25 Workstation. Támagást kapott a Rust, és a Docker 1.12, a telepítés és a frissítés egyszerűbbé vált.

Új főverziók

Az alábbiakban olvasható, minimálisan rövidített ismertető eredetijét Matthew Miller írta (Fedora Magazine), a fordítás Meskó Balázs munkája.

Minden kiadás közös alapcsomagokra épül, melyek a Fedora operációs rendszerek alapját képezik. Mint a Fedora minden új kiadása, a Fedora 25 sok hibajavítást és finomhangolást tartalmaz ezekben a mögöttes komponensekben, valamint új és fejlesztett csomagokat is, többek között:

  • Docker 1.12, a konténerbe zárt alkalmazások készítéséhez és futtatásához
  • Node.js 6.9.1, a népszerű kiszolgálóoldali JavaScript motor legfrissebb kiadása
  • támogatás a Rusthoz, a gyorsabb és stabilabb rendszerprogramozási nyelvhez
  • több Python-verzió – 2.6, 2.7, 3.3, 3.4 és 3.5 – a különböző tesztelési keretrendszerek futtatásához, különböző Python-konfigurációk esetére, valamint PyPy, PyPy3, és Jython

Fedora Workstation

Sok friss nyílt forráskódú fejlesztői és asztali eszközt kínálva, a Fedora 25 Workstation új funkciók garmadát hozza el, köztük a régóta várt Wayland megjelenítési kiszolgáló hivatalos bemutatkozását. A Wayland jó pár éve fejlesztés alatt állt, és a célja az, hogy az örökölt X11 rendszert leváltva, simább és gazdagabb élményt hozzon a grafikus környezetekbe, valamint jobb képességekkel ruházza fel a modern grafikus hardvereket. A könnyű kezelés javítása érdekében a Fedora 25 a GNOME 3.22-es kiadásával érkezik, amely többszörös fájlátnevezést, újratervezett billentyűzetbeállítási eszközt, és további, felhasználói felületet érintő fejlesztéseket tartalmaz. A Workstation-felhasználók annak is örülni fognak, hogy bekerült az MP3 médiaformátum dekódolási támogatása.

A Fedora 25 Workstation könnyebbé teszi a Windows és OS X felhasználók számára az elindulást azáltal, hogy a Fedora médiaíró lett az alapértelmezett letöltése ezekre az operációs rendszerekre. Ez az eszköz segít megtalálni és letölteni a jelenlegi Fedora-kiadást, és kiírja egy eltávolítható médiára, például egy USB kulcsra, lehetővé téve, hogy a potenciális Fedora-felhasználók „elvigyék egy tesztkörre” az operációs rendszert. A Fedora ezután ugyanazzal folyamattal telepíthető is a rendszerükre.

A jelenlegi Fedora-felhasználók számára a Fedora 24-ről a Fedora 25-re frissítést egyszerűsítették, a jellemző frissítés kevesebb mint 30 percig tart, a rendszerbeállításoktól és a hálózat sebességétől függően. A frissítések parancssorból vagy a GNOME Szoftverek eszközből indíthatóak, pont mint a szokásos biztonsági és hibajavítási frissítések.

A fejlesztőknek az új docker motoron és az alap Fedora 25-ben megtalálható nyelvi támogatáson kívül a Fedora 25 Workstation fejlesztett Flatpak támogatást is bevezet. Ez könnyebbé teszi a Flatpak szoftverek telepítését, frissítését és eltávolítását, valamint lehetővé teszi, hogy ez az alkalmazáscsomagolási szabvány felhasználóbarátabb legyen a munkaállomások szintjén.

A GNOME Shell kiegészítők már nem mennek át kompatibilitási ellenőrzésen a Shell jelenlegi verziójában. Ez eredetileg azért volt szükséges, mert a GNOME interfészek sűrűn változtak a GNOME 3 korai napjaiban. Mára ezek az interfészek stabilizálódtak, és a kiegészítők általánosságban működnek az újabb kiadásokkal.

Fedora Server

A rolekit által biztosított rugalmas, többszerepes funkcionalitás támogatása mellett a Fedora 25 Server most már új SELinux hibaelhárító modullal érkezik a Cockpithez. Hasonlóan ahhoz, ami a Fedora Workstation kiadáshoz is elérhető, a modul javaslatokat tesz a felhasználónak, ha SELinux tiltással találkozik, amely máskülönben naplófájl-ellenőrzést és kézi kerülőmegoldásokat igényel.

A Fedora 25 Server most más megjeleníti az SSH kulcsokat is a Cockpit rendszervezérlőpulton, hogy könnyebbé tegye a rendszergazdák számára a kulcsok megtekintését az adott gépre kapcsolódáskor. Továbbá most már támogatottak a többlépcsős (köztük a kétfaktoros) hitelesítési szolgáltatások.

A FreeIPA személyazonosság-kezelő rendszert is frissítették a 4.4-es sorozatra, amely új funkciókat biztosít a személyazonosság-kezelés szerepkörrel rendelkező kiszolgálóknak. Néhány e fejlesztések közül:

  • topológiakezelés: a FreeIPA webes felületén most már vizuálisan kezelhető a topológia gráf, amely nagy kiépítések esetén hasznos
  • DNS helyek: a FreeIPA-ban található DNS-kezelés most már lehetővé teszi a szolgáltatások helyfüggő elhelyezését
  • alárendelt tanúsítványkibocsátók: a FreeIPA tanúsítványkibocsátó most már képes alárendelt CA-k létrehozására, hogy olyan tanúsítványt állítson ki, amely korlátozott érvénykörrel bír
  • Kerberos hitelesítési indikátorok: a Kerberos KDC most már figyelembe veszi a hitelesítési indikátorokat a szolgáltatási jegyek kiállításakor. Például a kétfaktorosan hitelesített Kerberos jogosultságok már bekérhetőek még az előtt, hogy jegyeket kapott volna egy VPN szolgáltatáshoz (az OpenConnect Server támogatja)

Fedora Atomic

A Fedora 25 újdonsága a Fedora 25 Atomic Host hozzáadása, mint a Fedora egyik kiadása a három közül, leváltva a Fedora Cloudot. Míg a Fedora Cloud alap lemezkép továbbra is elérhető lesz azoknak a felhasználóknak, akik általános célú kiszolgálókon szeretnének dolgozni, addig a Fedora Atomic Cloud egy optimalizált gépet biztosít, melyet konténeralapú munkafolyamatok létrehozására és telepítésére terveztek.

A Fedora 25 Atomic Host számos formátumban kerül kiadásra, hogy a felhasználók virtuális gépeket izzítsanak be, vagy magára a vasra telepítsék. Hogy tartsa az ütemet a Linux konténerek világának újításaival, a Fedora Atomic Host kiadások a várakozások szerint kéthetes ciklusokban lesznek frissítve (a főverziók kiadása egybeesik az új Fedora-kiadásokkal), és könnyű frissítési utat ad, támogatva a gyors alkalmazásfejlesztést.

A Fedora docker formátumú alap lemezképet is biztosítani fog – havonta frissítve a kritikus biztonsági frissítésekkel –, amely más Linux konténerek építéséhez használható.

Spinek és tovább

Nem csak a Fedora e részei változtak meg az új kiadásban. A KDE változatunk új és fejlesztett csomagokat biztosít a zenékhez, videókhoz és a személyes információkezeléshez. Az Xfce fejlesztéseket tartalmaz a terminálban, valamint az értesítések és az energiagazdálkodás terén. A Mate–Compiz a Mate 1.6 frissítése, és teljes váltást jelent a GTK+3 eszközkészletre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Megjelent a Wine 2.0

    Ha egy Linux-felhasználónak mégis Windows-program futtatására van szüksége, ez a szoftver segíthet.

  • Egy hetet késik a Linux 4.11

    Linus Torvalds bár megtehette volna, inkább nem kockáztat. Hét nap még nem a világ.

Előzmények