Így néz ki egy alaposan megtervezett okosház

A ház

Amikor szóba kerülnek az okosházak és a különböző okos kiegészítők, a legtöbb esetben valami okostelefonnal vezérelhető, egyszerű eszközről, mondjuk világításról vagy valami hasonló, elemi feladatot ellátó dologról beszélünk. Igen, az ilyenek rendszerint valami szabványt is támogatnak – mondjuk ZigBee-t – amivel össze lehet őket kötni, de ritkán hallunk eme elkülönült rendszerek hatékony együttműködéséről.


Beton és üveg keretez 230 m² lakóteret

Van viszont az okosház témának sokkal magasabb dimenziója is, ami valójában egyáltalán nem új dolog a világ azon szegleteiben, ahol az emberek fogékonyabbak a technikai újdonságok iránt, és persze anyagilag is jobbak a lehetőségeik mint mondjuk idehaza. Az ilyen fejlett, egyéni környezetre szabott és drága, általában nagyon személyes technológiai megoldásokról ritkán találni részletes leírást, rendszerin egy-egy lélegzetelállítóan berendezett bemutató házon nem is látni, hogy milyen okosítást kapott. A kanadai Graytek Solutions egyik okos – vagy inkább automatizált – ház megoldásáról viszont sikerült pár érdekes képet elcsípnünk, melyek segítségével nagyjából képet lehet festeni arról, hogyan néz ki az okosház, ha rendszer szinten közelítik meg a témát.


A 77 világítási áramkör egyike

Természetesen a vezérlő és érzékelő rendszer alapját a házéval együtt célszerű lerakni. Esetünkben egy háromszintes, 230 négyzetméteres rezidenciáról van szó, amit egyébként hétvégi házként használ boldog – és minden bizonnyal gazdag – tulajdonosa. Fő alkotóeleme a beton és az üveg, ami igazán komoly kihívássá tette a Graytek munkáját, hiszen a szerkezetbe ágyazott vezetékek hálózatát már nem olyan egyszerű megbontani, ha egyszer beöntik őket.


Nem a kanapé mögött, hanem egy rack szekrényben lakik a rendszer agya

Az acél és a beton nem tesz jót a Wi-Fi és mobiltelefonos hálózatnak, ezért a házba a Pakedge erőteljes Wi-Fi elérési pontjait és a Wilson Electronics mobilhálózati erősítőjét telepítették. Ez a két amerikai vállalat a saját területén egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik, a vezérlési rendszer elemeit szállító Crestron pedig már 35 éve foglalkozik épület automatizálással.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények