Szoftverteszt: IObit Advanced SystemCare PRO 6 – 2. rész

Eszköztár – Javítás

(A teszt első része itt olvasható).

Hat darab, köztük jó pár igen hasznos segédprogram alkotja ezt a szekciót.

iobit
Eszköztár - Javítás

Szemfüleseknek feltűnhet, hogy egyik mellett sincs ott a PRO jelzés. Ez azt jelenti, hogy jó esély van rá, hogy valamennyi működik az ingyenes ASC-ben is.

Az Undelete-tel véletlen törölt fájlokat állíthatunk helyre (korábbi neve egyébként Fájlhelyreállító volt). Ha visszaállításkor tisztában vagyunk vele, hogy milyen típusú állományt keresünk, akkor lerövidíthetjük a keresés idejét a fájltípus megadásával. Mondanom sem kell, hogy ez is merevlemezes meghajtókra lett kitalálva.

A regisztrációsadatbázis-jegyzék is tartalmaz hivatkozásokat az egyes állományokról, így amikor ezeket az állományokat töröljük, a Windowsban még maradhatnak téves bejegyzések, melyeket utólag is van lehetőség korrigálni, csak éppen egy harmadik féltől származó szoftver szükségeltetik hozzá. Természetesen, a hagyományos hátramaradt parancsikonokat is ezzel a varázslóval likvidálhatjuk.

Kevés komplett olyan karbantartó csomag van, amely ne tartalmazna lemezellenőrző programot, és a Windows Vistától kezdve ezek rendszerint keretprogramok. A motor általában a Microsoft CHKDSK programjáé, az XP, illetve az az előtti időkben más volt a helyzet, nem a Scandisket használták, külön motorjuk volt, például a Norton Disk Doktornak is.

Már a 4.1-es IObit idején is nagyon kíváncsi voltam a lemezellenőrzőre, hogy igaz-e az a megérzésem, hogy Windows Vistán és Windows 7 operációs rendszeren alapos felületteszt nincs a CHKDSK nélkül. A válasz: is-is. Az elmúlt időszakban számos karbantartócsomagot megvizsgáltam, és mindnél az derült ki – egy kivételével –, hogy vagy csak CHKDSK rövid tesztet futtatnak felskinezve, vagy ugyanennek a felületteszttel kibővített változatát, szintén egyedi grafikus felhasználói felülettel. A Norton Disk Doctor, és az AVG PC Tuneup 2011 sem tartalmaz saját motorral szerelt lemezellenőrzőt, és most itt az újabb példa: az IObit sem.

Az egyetlen kivétel ez alól a Hard Disk Sentinel volt.

iobit

Ameddig nem látjuk az összegzést, még meg is van az illúzió, de utána egyértelműen kiderül, hogy a CHKDSK bőrözéséről van szó. Ha pedig teljes lemezvizsgálatot indítunk, akkor egyértelművé válik a laikusok számára is, hiszen újraindítja a Windows-t, és nagy sikerrel lefuttatja a CHKDSK-t. Előnye azonban mégis van, mert nem kell parancssort indítani – igaz a Windows Intézőből indítva sem kell –, nincs szükség paraméterezésre, ezt a szoftver megteszi helyettünk.

És itt van a Win hibajavító: akik először találkoznak a szoftverrel, e név láttán egyből az egykori Norton WinDoctorra gondolhatnak – már ha használták anno. Akik egyébként erre asszociálnak, nagyon nem lőnek mellé, kicsit hasonló ugyanis, de alapjaiban véve mégis más.

A Win hibajavítónak négy fül található a párbeszédpaneljén. Az általános hibajavító a fentebbi ábrán nem tartalmaz semmilyen javítandót. Amikor lefuttattam, megállapította, hogy nincs hiba. De mielőtt hátradőlnénk, hogy ez egy ilyen lájtos fejezet lesz, szólok, hogy annyira mégsem.

A második fülre kattintva ugyanis egyből a mélyvízbe kerülünk. A párbeszédpanel e részének az az érdekessége, hogy az itt feltüntetett „javítandó” dolgokat nem egy vizsgálat tárta fel. Úgyis mondhatnám, hogy a látszat csal, illetve: ez nem az, aminek látszik. Szerencsére a Windowsomnak nincsenek ilyen jellegű gondjai. Csupán arról van szó, hogy az IObit mérnökei összeszedték azokat a dolgokat, amelyek viszonylag gyakran előfordulnak, így ha az itteni felsorolásban rátalálunk egy olyanra, ami ténylegesen fennállna, akkor már a laikusoknak sem szükséges sem a szervizt hívniuk, sem a telepítő médiához nyúlniuk, mert elengedő az itteni „javít” gombra bökni, és már készen is vannak. Ráadásul itt van egy oldalsó kategóriarendszer is, ahol hat csoportba vannak rendezve az egyes problémakörök.

Egyébként az asztal témakörből számomra kettő is ismerős. Az első még Windows XP Professional x64 Edition alatt kísért, olyannyira, hogy az interneten vadásztam hozzá megoldást (Az Asztal megjelenítése, ikon elhelyezése a Gyorsindítás eszköztáron Windows XP rendszerben). A másik: ennek az Internet Explorer ikonja nem jelenik meg az asztalon típusú változata. Mindkettőre az volt az igaz, hogy a másod- vagy harmadfelhasználói fióktól kezdődően jelentkezett rendszerint. Windows Vistától kezdődően már nem tapasztaltam ezt a bosszantó problémát.

A rendszerszekcióban felsoroltakkal kapcsolatban szerencsére sohasem volt gond (esetleg nem maradt meg olyan élénken, hogy emlékezzek is rá, mint az imént tárgyalt két sarkalatos pontra).

IObit

A fentiekhez még két dolgot tennék hozzá.

Tudjuk, hogy operációs rendszerenként éles eltérések is akadnak olyan prémiumszolgáltatások terén, mint amilyen a SideBar vagy a Game Explorer. Az IObit nem rejti el ezeket akkor sem, amikor olyan operációs rendszeren van telepítve, melyeken e szolgáltatások nem elérhetőek.

Jelen esetben ugye Windows 7-ről van szó. Windows 7 esetében a SideBar már maximum gadget formájában érhető el, hivatalosan nem. Néha előfordul, hogy egy-egy funkció pont azért nem található meg egy operációs rendszerben, mert az OS éppen egy kicsivel újabb annál a rendszernél, melynél még időszerű volt, és a fejlesztők úgy ítélik meg, hogy már idejétmúlt - bár ugye a legtöbb esetben pont fordítva van. Az oldalsáv nincs jelen a Windows XP-n, mert akkor még nem létezett, Vistában elérhető volt, de a Windows 7 fejlesztésénél már úgy vélték, hogy nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így mennie kellett. A Game Explorer pedig a Windows 8 korszak beköszöntével búcsúzott.

Az IE hibajavító még főként az Internet Explorer 8.0-hoz készült, ahogy az erre utaló jelek is mutatják. Viszont az Internet Explorer olyan böngésző, melyben a beállítások jó része egy évtized alatt sem változott annyit, hogy a Tweak programok készítőinek kapkodniuk kellene, mert esetleg az IE8-hoz készült programjuk nem lesz jó az IE9-hez. Az alapbeállítások, kezdőlap stb. ugyanúgy állítgathatók, nem csak az IE9-ben ,de a 10 éves IE6-ban is.

Ez a modul sem frissült beállítási lehetőségek terén kb. két főverziószám-ugrás óta. Szóval egy IE10-nél azért már akadhatnának kisebb gondok, de erre pont azért nem nagy az esély, mert olyan jellegű opciók vannak itt feltüntetve, melyek az IE 6/7 óta nem változtak, de a figyelmeztetés és az óvatosság nem okoz kárt, illetve ajánlott.

A Windows Media Playerrel kapcsolatban még kényelmesebb a fejlesztők helyzete. Jelenleg a legkorszerűbb WMP a 12-es verziónál tart – Windows 8-ban 12.0.9200.16420 -as build van –, és lassan hároméves lesz. A Vistában található, ugyanazon séma alapján készült WMP pedig a 11-es verziószámott viseli. Ha tehát még nem is a legfrissebb ASC-t használnánk – de miért ne azt használnánk ugye –, akkor is zökkenőmentesen kellene kezelnie, és gondolom kezeli is, mert szerencsére nem kellett bevetnem.

iobit

Fontos megjegyezni, hogy a hagyományos asztali Media Playerre kell gondolnunk itt, ugyanis a Windows 8 esetében van úgynevezett Modern UI-s médialejátszó is.

A „Biztonság” fejezetben több hasznos, érdekes és rendszermentő funkció is található. Ezek egy része arra való, hogy a lekorlátozott júzer szabadságharcot folytathasson a gonosz rendszergazda ellen – például ha a rendszergazda letiltja a feladatkezelő használatát, a parancssort vagy a regiszterszerkesztőt. A dolog szépséghibája csak az, hogy az ASC futtatásához rendszergazdai jogosultság szükséges, ha meg az megvan, akkor minden van.

Vannak fontos biztonsági funkciók is, ha már a biztonság lapon vagyunk. Ezek jó része a vírusok által kiiktatott létfontosságú Windows-komponensek rehabilitációjára irányul. Példa erre az MMC esete.

Windows 8-nál Aero Glass-szal már nincs gondunk, Windows Defender van, de az már nem egy szimpla kémprogram-elhárító, mint amilyen szériafelszerelésként a Windows Vistában és a Windows 7-ben van, hanem egy komplett AV-termék, jómagam pedig Windows 8-on nem teszteltem az ASC-t, így kéretik kellő elővigyázatossággal kezelni ezt a modult is, mely ránézésre semmit sem változott a 4.1-es verzió óta.

iobit

Az „Egyebek” gyűjtőfejezet, melybe azok a dolgok kerültek, amelyek az iménti ötbe nem fértek bele vagy onnan kilógtak volna. Sok hasznos trükk található it, például a Windows 7 esetében kiteljesedő Aero-szolgáltatások javítása – Aero Snap, Aero Shake, Aero Peak

Hasznos segítség lehet az is, hogy képes a hibás hibernálási beállításokat megjavítani, pontosabban a nem létezőt visszaállítani. Ennek persze hardverfeltételei is vannak, de ma már a 10. évüket betöltő gépeknél sincs ennek akadálya, csupán a még ennél is öregebb gépek némelyikénél. Windows Vista esetében pedig a Windows oldalsávról esetlegesen hiányzó Gadget panelt varázsolja a helyére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények