Szoftverbemutató: Norton 360 (2013)

Előszó

Legutóbb a Symantec legnépszerűbb védelmi szoftverével a Norton Internet Security 2013-mal (NIS) foglalkoztam, ebben a cikkben pedig a technológiai szempontból eggyel fölé pozícionált Norton 360-nal fogok. Sokan tekintenek úgy a 360-ra, mintha az egy Norton Internet Security és egy Norton Utilities (NU) funkcióinak összeházasításából keletkezett komplett védelmi és karbantartó szoftver lenne. A helyzet az, hogy ez így teljes egészében nem fedi a valóságot. Az való igaz, hogy amit tud az otthoni felhasználók számára fejlesztett – a Symantec-termékek középvonalába sorolható – NIS, azt a karbantartó funkciókkal is megspékelt 360 is maradéktalanul nyújtani képes. Ám ha alaposabban megvizsgáljuk a Norton Utilitiest, és összehasonlítjuk a 360-assal, akkor rá fogunk jönni, hogy vannak olyan funkciók amik csak a NU-ban vannak meg, és vannak olyanok is amik kizárólag a 360-asban, és természetesen átfedés is detektálható. Mindazonáltal a Norton 360-at úgy definiálnám, mint egy karbantartó funkciókkal okosított védelmi szoftvert, mely elsősorban biztonsági – és csak másodsorban karbantartó.

Norton
A Norton 360-at is elérte a Windows 8-láz – már ami a külsőt illeti

Amikor rátelepítettem a NIS-re a 360-at, természetesen automatikusan eltávolította az Internet Securityt, de a Norton Utilitiest már nem… Akkor furcsálltam, majd utánanéztem, hogy mégis mi lehet az eltérés (nagyvonalakban: az N 360-ban van online és offline biztonsági mentés, a NU-ban azonban nincs, ugyanakkor a Norton Utilitiesben megtalálható Speed Disk névre keresztelt teljes értékű töredezettségmentesítő és külön fájlmegsemmisítő is, fordítva viszont nem igaz.

Norton
A speciális nézet teljesen eltűnt… ez nem Internet Security

A mindenessé felokosított Norton 360 ugyan tartalmaz egy lemezoptimalizálónak elnevezett eszközt, de ez pontosan ugyanannyit tud és ugyanaz is, mint a triumvirátus alacsonyabb besorolású termékeiben is helyet kapó modul. A lemezoptimalizáló a Windows beépített töredezettségmentesítőjét használja. Joggal vetődhetne fel a kérdés, hogy ami a csak karbantartó funkciókat kínáló NU-ban megvan, az miért nem került bele a 360-ba. Általánosságban véve annyit mondanék, hogy a NU-t is el kell tudni adni. Ugyanakkor van egy technológiai evolúcióra visszavezethető trend is, miszerint az SSD-k rohamos ütemben veszik át a különböző töredezettségmentesítési eljárásokra érzékeny rendszerpartíciók helyét a hagyományos merevlemezektől, melyeket manapság már egyre gyakrabban csak nagy méretű fájlok tárolására használnak, és e célra bőven kielégítő akár a Windows nyújtotta saját megoldás is.

Norton
Evidens, hogy Norton 360-ként jelenik meg a biztonsági központban

Nyilván egyénfüggő a dolog, de egyáltalán nem illogikus, ha valakinek a Norton 360 előfizetése mellett van Norton Utilities licence is. Azt is érdemes tudni, hogy a két szoftver licencelési típusa is eltérő: az N 360-é időalapú, a NU-é pedig verziónként újítandó, és általában egy főverzió tovább marad aktuális egy naptári évnél.

Norton
A Windows 8 esetében részleges sikerről beszélhetünk, természetesen minden modul aktív és fut

Anno évekkel ezelőtt az elsők között volt a Symantec a Norton 360 típusú hibrid szoftver ötletével, ahol az volt az elképzelés, hogy adjanak a kezdő felhasználók kezébe – és itt tényleg a laikusokon van a hangsúly – egy olyan programcsomagot, ami többet nyújt a korábban rendszeresített modelleknél, és lényegében minden, a PC biztonságával és karbantartási műveleteivel járó nyűgöt levesz a vásárlók válláról. Lényegében az történt, hogy az addigi kétkategóriás – Antivírus és Internet Security – üzleti modellt háromlépcsőssé duzzasztották. A kérdés csak az volt, hogy az új kategóriát sikerre lehet e vinni, vagy pedig a felhasználók maradnak a már jól bevált leosztásnál. Nos, ma a 360-at majdnem annyian használják, mint a tradicionálisabb Internet Securityt, és a konkurens vállalatok is elkezdték másolni a receptet, és mivel a Norton 360 már a hatodik főverziószámot viseli, kijelenthető az, hogy igen sikeres termékről van szó.

Nos akkor nézzük mire elég a Norton Internet Securityhez hozzáadott PC-behangoló és a többi segédeszköz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények