Bemutató: Norton Internet Security 2013

Előszó

A roppant sikeres Norton Internet Security 2012 után a számos további újdonságot és Windows 8-kompatibilitást ígérő 2013-as verziót az ütemterv szerint jelentette meg a Symantec. Minden harmadik évben van csak ilyen alkalom, amikor az egyik főújdonság az új OS-szel való együttműködés. Az ilyen erőltetett menetnek megvan az az előnye, hogy kiszámítható, és ha minden jól alakul, akkor pontosan egy éven belül új főverziószámot viselő szoftvert kapunk kézhez számos biztonsági, kényelmi vagy teljesen új és/vagy továbbfejlesztett szolgáltatással fűszerezve. Ugyanakkor óhatatlanul megeshet az, hogy amennyiben nincs semmilyen flexibilitás a menetrendben a határidőket illetően, akkor esetleg egy belső csúszás következményeként nem sikerül olyan állapotba hozni a szoftvert a megadott határidőre, hogy az, ha nem is haladja meg az előző verziókét, de legalább tartsa a kényelmi színvonalat. Mióta én aktív Symantec-ügyfél vagyok – 2009 óta –, ilyen még nem fordult elő. Eddig. Hangsúlyozom, nem biztonsági jellegű problémákról van szó, hanem elsősorban komfortossággal akadnak gondok. Ha egy-egy modul nem, vagy nem kielégítően működik, az eléggé letudja lombozni az embert, rontja a felhasználói élményt, sőt a dolog extrém esetben odáig eszkalálódhat, hogy a felhasználók egy része komolyan fontolgatni kezdi az alternatív megoldások keresését.

Norton
A 2013-as verziók eleve „két arccal” érkeztek. A közelmúltban ráncfelvarráson estek át. A képen az elsődlegesen preferált Windows 8-ra optimalizált Modern UI stílusú főablak látható

A 2013-as verziókkal lényegében ez történt, és a debütálás nem igazán volt méltó a brandhez. A szoftver olyan fázisában kapott RTM megjelölést, amikor egyáltalán nem volt azon a szinten, mint mondjuk a 2012-es verzió a maga idején. A fórumokon sok volt a panasz – elég csak belenézni a PH! nortonos topicjába –, és a felhasználók nem fukarkodtak az olyan jelzőkkel sem, miszerint az első verziók még bétaként is bugosnak számítottak. Mi is az, ami a termékvonalat már-már a dekadencia irányába sodorta el? És valójában mekkora is a baj, és konkrétan miben mutatkozik meg? Illetve: az eltelt félévben, amióta elérhető a 20.x-es Norton-verzió, mit sikerült ezekből orvosolni?

Norton
A 20.3.0.36-os verzió tartalmaz egy telepítés utáni, öt ablakból álló bemutatót is

Az új termékvonal szokás szerint az előző év harmadik negyedévében vált elérhetővé az ügyfelek számára, tehát még 2012-ben. Fontos momentum az is, hogy ez az év a Microsoft számára is jelentős dátum, hiszen ekkor érkezett el a szokásos hároméves ciklus vége, ami azt jelenti, hogy új Windows operációs rendszer érkezik. A Microsoft nem késett, és tavaly augusztus másodikán – tehát egy hónappal a 2013-as Symantec megjelenése előtt – bejelentették, hogy a Windows 8 elkészült, azaz a kódja véglegessé vált, és megkapta az RTM jelölést, ezzel egy időben pedig a terjesztése is elkezdődött a cég parterei számára, hogy azok a kiskereskedelmi szempontból releváns október 26-i startra kellőképpen felkészülhessenek. Sok cég vagy nem élt a lehetőséggel, vagy nem volt számukra elég az idő.

A Windows 8 és a 2013-as Norton-termékek kapcsolatát azért volt fontos megemlíteni, mert egyrészt a két termék megjelenése nagyjából egy időintervallumba esik, másrészt ok-okozati összefüggés áll fent, harmadrészt pedig az egyik legfontosabb újdonsága a 20.x-es Symantec-termékeknek a Windows 8-kompatibilitás megemlítése volt.

Norton
Egy laikus számára a Műveletközpont riasztása rémisztő lehet, ebben az esetben azonban nincs veszély

A gondok három részből adódtak össze. Az egyik kellemetlen jelenség a Windows 8 Műveletközpontjával kapcsolatos, és még mindig nincs megoldva. A jelenség abban merül ki, hogy a szabályosan felinstallált Norton Internet Security óvó védelme ellenére a Műveletközpont azt jelenti a felhasználónak, hogy a tűzfal, az antivírus és kémprogramvédelem – tehát minden, ami számít ezen a téren – ki van kapcsolva. Saját tapasztalatomból mondom – mivel a 64 bites Windows 8 mellett használok Symantec-terméket Windows 7 és Windows Vista rendszereken is –, hogy a probléma Windows 8-specifikus.

(Frissítés: időközben megjelent a hibát javító Microsoft-update a Windows 8-hoz.)

Norton
Windows 7 műveletközpont: itt éppen az Agnitum Outpost Firewall PRO 8.0-s tűzfalat detektálja – helytelenül – kikapcsoltnak. És persze az is különbség, hogy a 7-es és Vista biztonsági központja általában csak a tűzfalra szokott alaptalanul panaszkodni

A Windows 7-től kezdődően – mondjuk így – az Action Centernek akadnak „érdekességei”. Tehát némi esély arra is van, hogy az MS térfelén pattog a labda Windows 8 használata esetén. Redmond legújabb rendszerét eddig vagy csak Norton Internet Securityvel használtam – ahol ugye állandóan előjön a hiba –, vagy a Windows Defenderré átnevezett beépített Microsoft Security Essentialsszel és a saját tűzfalával. Ott viszont nem jött elő a hiba – valljuk be, az durva is lett volna.

Norton
Az idilli állapot – Windows 8 Action Center és a Norton Internet Security 2013

A másik két kellemetlenség, a Norton eszköztárral és az abba integrált Identity Safe-fel kapcsolatos. Az egyik jelenség mérhetetlenül lelassította a böngészést – bejelentkezett IDS-nél a Mozilla Firefox és az Internet Explorer esetében is – a Google Chrome használata mellett. A probléma körülbelül a debütálást követő 12 hétig állt fenn – két Chrome-periódus –, a másik pedig pont az IDS-be való bejelentkezés sikertelenségéből adódott. Az előbbit már megoldották, az utóbbi később is jelent meg, és sokaknál még ma is gondot okoz.

No, ennyit a negatívumokról, jobb volt ezen gyorsan túllesni, hogy a szoftver igazi előnyeire koncentrálhassunk, mert abból sokkal több van, mint a hibákból.

Windows 8, Norton Studio

Fókuszban az új dizájn

Az előző oldalon említettem, hogy a Symantec nagy hangsúlyt fektetett a Windows 8-cal való optimalizációra. Nem csak arról van szó, hogy a biztonsági csomag fusson és kompatibilis legyen Redmond új rendszerével, külsőségek terén is célul tűzték ki, hogy teljesen beleilleszkedjen annak metrós – pardon – Modern UI-s látványvilágába. Sőt még egy a Windows Store-ból letölthető alkalmazást is készítettek.

Norton
A 20.3-as változat megjelenése némileg eltér az első oldalon látottól. A Modern UI-s csempehatás azonban ugyanúgy megfigyelhető

A korábbi évekből megszokott részletes nézet sem tűnt el, speciális – csavarjel – néven továbbra is elérhető. Az új alapértelmezett elsődleges elrendezés azonban a csempés, aminek annyi a hátránya, hogy bizonyos funkciók körülményesebben – több kattintást igényel ugyanis – érhetőek csak el.

Norton
LiveUpdate „csempemódban”

Jó példa erre a LiveUpdate. Csempés nézetben kettő klikk, ha rákattintunk a speciális csempére, akkor viszont egyből megússzuk – feltéve, hogy a speciális nézetet a bal felső sarokban megfigyelhető rajzszöggel rögzítjük.

Az előnye, hogy a legfontosabb információkat és funkciókat helyezi előtérbe, és hogy a Windows 8 látványvilágához tervezték. Vagy legalábbis figyelembe vették az új trendet a megalkotásánál.

Újraindítás nélküli frissítés csak Windows 8 alatt

A Windows operációs rendszereknél is arra törekednek már évek óta, hogy minél kevesebb alkalommal kelljen újraindítani az egész rendszert. Ezzel a törekvéssel teljesen összhangban van a Symantec 20.x -es verziótól bevetett újraindítás nélküli frissítési gyakorlata.

Norton
Javítás áll rendelkezésre…

Annál is inkább, mert ahhoz, hogy ezt az eredményt ellehessen érni a Norton esetében, szükség volt a megfelelő alapokra is, amit az MS szállított a Windows 8-cal. Ebből adódik, hogy csak a legújabb Windows-generáción futó Norton programok képesek erre.

Norton
…és települ is

Ilyen frissítés esetén a Norton egy pillanatra leállítja az Explorer.exe-t, a Superbar is eltűnik, majd amint megtörtént a javítás, elindítja a korábban futó folyamatokat.

Norton Studio

A 2013-as verziók valamivel kevesebbek is lettek, meg nem is. Már több mint négy éve, hogy a Norton-termékek, kihasználva a Windows Vista és a Windows 7 Gadget rendszere által kínált lehetőséget – az oldalsáv, mely a Windows 7-től kezdődően már csak minialkalmazás-tárrá szelídült –, a telepítéskor felinstallált egy minialkalmazást is. A Windows XP eddig sem volt támogatott, de a Gadget már egyáltalán nem települ az eddig támogatott rendszerek esetében sem. Helyette azonban egy sokkal informatívabb és interaktívabb, kizárólag a Windows 8 felhasználóinak készített és a Windows Áruházból ingyenesen letölthető és telepíthető Windows-applikációt készítettek, melynek a neve Norton Studio lett.

Norton
A Windows 8 kezdőképernyője alul a Norton Studióval

A Norton Studio egy élőcsempét helyez ki telepítés után a Windows 8 kezdőképernyőjére. Az alkalmazás természetesen a Windows Áruházon keresztül frissül.

Norton
Rengeteg információval lát el bennünket

Egy vertikálisan scrollozható elrendezésű alkalmazásról van szó, mely valamennyi olyan telepített Symantec-termék nyomon követésére alkalmas, melyet a Norton-fiókunkban regisztráltunk és aktiváltunk.

Norton
A jobb oldalon 7 interaktív csempe is megjelent

Bal oldalt az előfizetések állapota, ahol színkódokkal is jelezve van a státusz, jobb oldalt pedig sárga csempék, melyek elindítják a különböző modulokat, vagy legalábbis hiperlinkként működnek.

Norton Management, Norton Account

Norton Management

Újdonságként bevezették a Norton Management eszközét, mely bizonyos szempontból hasonló a Norton Studióhoz.

Norton
Program installálódik a programban

A Norton Management külön telepíthető a Norton Antivirus / Internet Security főablakából, és valamennyi támogatott Windows operációs rendszer – tehát a Windows XP sem kivétel – számára elérhető.

Norton
Kétféle elrendezése van…

A modul abból a célból jött létre, hogy a felhasználók saját maguk kezelhessék az eszközeik aktiválását, szükség esetén deaktiválhassák azokat – ha például újratelepítik a Windowst vagy elvesztették a Symantec-terméket futtató eszközüket stb. – , nevet adhassanak nekik és ugyanazokat az előfizetési státuszinformációkat is megkapják amit a Norton Studio használói elérnek.

Norton
…ez a második

Norton Account

Norton
Webes bejelentkezés a Norton Accountba

A Norton-fiók maga nem újdonság, évek óta létezik. Az viszont újnak számít, hogy a Norton-termékek főablakában megjelenik az e-mail cím, mellyel regisztráltuk az adott terméket. Itt azonban egy kis konkretizálás következik. Bár egy Norton-terméket csak egy e-mail címre lehet beregisztrálni, az operációs rendszerre telepített Symantec-terméken belül Windows-fiókonként eltérő Norton-fiókokkal is be lehet jelentkezni. Ennek főleg az Identity Safe-nél lesz jelentősége.

Norton
A fiók a programon belül több helyen is megjelenik, van, ahol csak hivatkozásként, de a főablakban e-mail azonosítóval is

Több funkció az eszköztárban és Identity Safe

Közösségi funkcióval bővült a Norton Toolbar

A Facebook már a Norton-eszköztáron is ott van. A látszat egy picit csal, mert tény, hogy a Facebook ikonja van ott, de ha rákattintunk, akkor számos más cég emblémája is megjelenik. Eleinte ráadásul nem is volt eltüntethető az eszköztárról – pedig voltak, akik igényelték ennek lehetőségét –, azonban a 20.2.1-es verziótól kezdődően, akit zavar, bármikor kikapcsolhatja. A magam részéről én úgy vagyok vele, hogy mivel maga az eszköztár egy teljes sort elfoglal szélességében a képernyőn, hadd legyen rajta minél több gomb és funkció. Ha visszatekintünk pár évvel ezelőttre, igencsak kongott az ürességtől ez a beépülő csík, a kétharmada még most is üres.

Norton
A Norton Internet Security (20.3) eszköztára Windows 8-on futó Internet Explorer 10 alatt

A Norton eszköztára korábban 64 bites böngészők esetében egyszerűen nem indult el, nem támogatta őket. A Microsoft azonban annak tudatában, hogy már 64 bites Flash és Java is van évek óta a böngészőjéhez, a Windows 8 operációs rendszereken futó Internet Explorer 10-es böngészője esetében egy eddig a cég történetében példátlan megoldást dolgozott ki: a böngészőnek nincs külön 32 és 64 bites változata, 64 bites operációs rendszereken egy hibrid Explorer indul el, mely tökéletesen futtatja az eredetileg 32 bites beépülőket is.

Felhőbe költözött az Identity Safe

Norton
IDS beállítási varázsló

Alapos renováláson van túl az Identity Safe is, mely tárként lett magyarra fordítva. A legfontosabb változás, hogy lokális helyett felhőalapú szolgáltatásként működik a továbbiakban. Elméletileg a Symantec átvezetés nélkül oldotta meg a váltást, tehát nincs lehetőség 2013-as Norton-termékek esetében lokális fiók használatára, de egy kiskapu mégis van. Ha valaki elsőként 2012-es verziót installál, ott létrehoz egy helyi profilt, majd feltelepíti erre az új verziót.

Norton
Két dolog fontos…

Másik része a dolognak, hogy a felhőbe költöztetett profilról is készíthetünk a merevlemezre biztonsági másolatot.

Norton
Automatikusan kategorizál is

Hasznos figyelmesség, hogy alapértelmezés szerint az Identity Safe-be mentett adatainkat nem szükséges nekünk mappákba rendezni, megteszi helyettünk ő, és a mappanevek a telepített verzióval megegyező nevűek is lesznek. Azonban két apróság itt is van. Az egyik, hogy ezt az automatikus kategorizálást ki is lehet kapcsolni ugyan, de ekkor a már bekategorizált bejelentkezési adatok a mi utólagos rendezői munkánkra fognak várni. A másik dolog pedig, hogy sok esetben elég érdekes módon történik a mappanév megválasztása. Például az olyan multifunkcionális oldalak, amelyek egyszerre híroldalak, fórumok, és webáruházak is, nem biztos, hogy olyan mappába kerülnek, melyekbe mi magunk is tennénk őket. Vagy például a fentebbi képen látható Vita és online interakció nevének én inkább azt adtam volna, hogy Fórum. Az pedig külön bónusz, hogy olyan oldalt is bepakolt oda, aminek nagyjából köze sem volt a témához.

Norton
Itt kapcsolhatjuk ki és be

Van az IDS-nek egy olyan bosszantó hibája is, hogy néha elfelejti az adatokat, illetve helytelenül szinkronizálja a vásárolt licenchez aktivált gépek között. Ilyenkor jó, ha van egy lokális biztonsági mentésünk, és kisegítjük vele.

Norton
Amikor megáll a tudomány…

Ám ha be sem tudunk jelentkezni, akkor a biztonsági mentés visszaállítására sincs lehetőségünk.

Vizsgálati módok és védelmi jelzések

Norton
Vizsgálatválasztó

A 2012-es verzióról leírtakhoz képest számottevő változás nincs, ugyanolyan vizsgálati módok vannak, tételesen:

  • Gyors vizsgálat
  • Teljes vizsgálat
  • Egyéni vizsgálat
  • Elismertségen alapuló vizsgálat
  • Facebook-üzenőfal vizsgálata

Norton
Teljes vizsgálat folyamatban

Ami a gyorsaságot illeti, ez erősen hardver- és rendszerfüggő, de a korábbi verzióhoz képest némileg gyorsabbnak érzem.

Norton
Felugró jelzés

Ami a téves riasztásokat illeti, a SONAR-ra való tekintettel fordul elő leggyakrabban, hogy téves riasztást produkál a szoftver. Az igazán kellemetlen az az, amikor egy népszerű játék steames verzióját teszi használhatatlanná azáltal, hogy karanténozza, majd több napi várakozás sem hozza meg a várt hatást, miszerint Virustotalra feltöltve a karanténból visszaállított állományt, analizálás után újból azt kapjuk, hogy a Symantec szerint vírusról van szó.

Norton
Biztonsági előzmények

Szerencse, hogy az ilyesmi ritka, de ugyanakkor mégiscsak kellemetlen bakiról van szó.

Norton
Részletezés

De, pár ilyen esetet leszámítva, összességében még mindig a kevés téves riasztást produkáló alkalmazások között szerepel.

Norton
Általános figyelmeztetés, a vizsgálat elvégzésének szükségességére

A beállítások áttekintése I.

Ahogyan az az előző oldalakon is megfigyelhető volt, főként az újdonságokra koncentráltam. Ez a beállítások szegmensében is így lesz. Terjedelmi és gyakorlati okokból, hiszen korábban évről évre minden Norton Internet Security főverzióról teljes körű képet rajzoltam 25-30 oldalt elfogyasztva a virtuális papírból. Azonban, hogy ez a rész is maradéktalanul teljesüljön, mégis belinkelném a korábbi cikkeim idevonatkozó részeit 2011-es verzióig visszamenőleg: 2011-es verzió; 2012-es verzió

Norton
Beállítások – Számítógép – Antivirus- és Sonar-kizárások

Az arculatváltás – mely strukturális változásokat is hozott – a Norton Antivirus és Internet Security esetében lényegében időben mérve kétlépcsős, ebből adódóan két évig tartó folyamat volt. Jól szemlélteti ezt a beállítások szekció is – mely azok számára, akik már legalább a 2012-es verzió óta használnak Norton-termékeket, egyáltalán nem mutat semmi változást –, már ami a külsőségeket illeti. A lényeges tartalmi részeket tekintve a változások könnyebb figyelemmel követése érdekében az egyes ablakokban a korábbi verziókhoz képest új elemként megjelenő opciókat bekereteztem. A fentebbi képen csupán annyi a változás, hogy bekerült a „A vizsgálatok során kizárt fájlazonosítók törlése”, ami annyit teszi, hogy el tudjuk távolíttatni vele a vizsgálatból kizárt fájlok megbízhatósági adatait.

Norton
Beállítások – Számítógép – Számítógép-vizsgálat

A soron következő képen nem volt nagyon kiemelni való, már csak azért sem, mert az „Intelligens vizsgálat” opció innen kikerült. Elsősorban Steam-felhasználók figyelmébe ajánlanám, hogy a heurisztikus védelem szintjét – ameddig a Valve kliensprogramja által készített biztonsági mentésből helyre nem állították a játékaikat – ne változtassák szigorúbbra, mert a Norton azt blokkolhatja – saját tapasztalat –, és a kliens is szó nélkül elkezdi letölteni a szerverekről a játékot, mintha a Backup sérült lenne. És ez azért elég időigényes művelet, ha az embernek ADSL-kapcsolata van, a játék pedig több tíz gigabájnyi méretű.

Norton
Beállítások – Számítógép – Valós idejű védelem – Windows 8-on

A korábbi leírás ide vonatkozó részéhez kapcsolódóan két dolgot emelnék ki. Az egyik, amit korábban nem részleteztem, nevezetesen az, hogy mit is takar a háromállású kapcsoló három különböző fázisa a „rendszerindítás védelem engedélyezése” résznél. A másik pedig nyilván a bekeretezett újdonság.

  • Normál mód: csak a viselkedésalapú driverek töltési sorrendje van átállítva, azokat veszi előre, minden más késleltetve indul. Az Auto-Protect korai töltése ki van kapcsolva ilyenkor
  • Agresszív mód: minden drivert korábban tölt be, Auto-Protect korai töltése be van kapcsolva (a szolgáltatás maga később indul el, de a hozzá tartozó fájlok már be vannak töltve)
  • Kikapcsolva: Semmit nem változtat az alap töltési sorrenden. Csak pár alapdrivert tölt be, a többit késleltetve indítja. Auto-Protect korai töltése itt is ki van kapcsolva.

A részletes információért köszönet Papauznak.

Norton
Beállítások – Számítógép – Valós idejű védelem – Windows Vistán

A „kártékony programok elleni védelem rendszerindításkor” csak Windows 8 operációs rendszereken érhető el. A neve magáért beszél, és ez egy olyan biztonsági szolgáltatás, amely igen fontos kritikus esetben, és csak azoknak nyújt tehát védelmet, akik a jelenlegi legújabb OS felhasználói táborát gyarapítják. A fentebbi két képen látható a különbség, holott mind a kettő a NIS 2013 azonos beállítási paneljét mutatja.

Norton
Beállítások – Számítógép – Frissítés

Két változás van, az egyik elég bagatell dolog: az ikon melletti nyíl irányt váltott 180 fokban.

A másik pedig abban merül ki, hogy megszabhatjuk a frissítés mikéntjét: amikor nagyobb javítás érkezik, újraindítással történjen, vagy sem.

A beállítások áttekintése II.

A következő lényegesen változás felfedezéséig kicsit ugranunk kell…

Norton
Beállítások – Internet – Böngészés

A Visszaélés Insight, más néven Scam Insight, a személyes adatok csalóktól való megvédésére szolgál ekképpen:

„A Scam Insight azonosítja az érzékeny személyes információkat kérő weboldalakat, amelyek nem rendelkeznek a jogosultságukat bizonyító jellemzőkkel. Megakadályozza, hogy érzékeny adatait (pl. TAJ-szám vagy hitelkártya-információk) jóhiszeműen megadja a csalási szándékkal készített weboldalakon. A fenyegetések elismertségen alapuló észlelése segítségével deríti fel a gyanús vagy sérülékeny fájlokat. Főként az olyan weboldalakat figyeli, amelyek személyes adatok megadását kérik Öntől.

A Scam Insight elismertségen alapuló értékelést készít minden egyes internetes weboldalról egyrészt a több millió Norton-ügyfél által gyűjtött adatok, másrészt a weboldalnak az interneten elért hozzávetőleges ’életkora’ alapján. Ezzel a funkcióval biztos lehet abban, hogy a megadott adatok ahhoz a céghez kerülnek, amelynek szánta azokat. A webhelyhackerek gyakran megtévesztő webhelyekkel imitálják a webhelyeket. Például nemrégiben elterjedtek az imitált internetes áruházak, amelyek weboldalai érzékeny információkat gyűjtenek be a felhasználótól.

A Scam Insight funkciót a Beállítások ablak Biztonságos böngészés részének Scam Insight opciójával tudja be-, illetve kikapcsolni. A Biztonságos böngészés szakasz a Web lapon található.

A Norton Safe Web-funkciók kikapcsolásakor a Scam Insight funkció is automatikusan kikapcsolódik.

A weboldal helytelen értékelésének jelentéséhez használja a Probléma jelentése opciót a blokkolt weboldalon. A Continue to site (Továbblépés az oldalra) hivatkozásra kattintva megtekintheti a weboldalt, megadhatja személyes adatait, és folytathatja a böngészést.

A Scam Insight információkat nyújt a weboldalnak a Norton Community közösségen belüli népszerűségéről (pl. No Users [Egyetlen felhasználó sem], illetve Few Users [Kevés felhasználó], valamint a weboldalnak az interneten elért hozzávetőleges ’életkoráról’ (pl. Very New [Nagyon új] vagy New [Új] ).„

Norton
Beállítások – Általános – Norton Feladatok

Évek óta probléma, hogy bár elviekben a tétlenségi optimalizáció SSD-s rendszereken automatikusan kikapcsolásra kerülne, ez a valóságban még sem szokott megtörténni. Elképzelhető, hogy teljes mértékben SSD-s rendszeren működik, de nálam hibrid system van, így manuálisan kapcsolom ki, mondhatni a telepítés utáni első konfigurációs lépések egyikeként.

Norton
Beállítások – Általános – További beállítások

A távoli felügyelet a Norton Studión és a Norton Managementen keresztül teszi lehetővé a Norton-termékek messziről való kezelését. A Norton Studio csak Windows 8-on érhető el, de több korábbi rendszert futtató számítógépnél sincs akadálya a dolognak, mert a Norton Management azokon is elérhető.

A Norton Family viszont sajnos – bár nagyon hasznos lenne – ragaszkodik a 18 év alatti életkorhoz a szűrést bevezetni készülő fiókok esetében.

Összegzés, értékelés

A 2013-as év a Symantec-termékek szempontjából nem sült el a legjobban, legalábbis ami a rajtot és az azt követő pár hónapot illeti. Ugyanakkor a gondok egy része a friss Windows 8-cal is összefüggésben van, egy pár probléma még megmaradt, de többeket már javítottak, és a jövőben is nyilván érkezni fognak a felhasználói élményt fokozó patchek.

Fontos információ, hogy a Symantec a jövőben bevezeti a kulcsok régiókorlátozását, és régióspecifikus kulcsokat fognak generálni a vásárlóknak. A gyakorlatban ez annyit fog jelenteni, hogy a külföldi áruházban vásárolt kulcsok a jövőben nem lesznek aktiválhatóak magyar nyelvű termékekben. E gyakorlatot a kínai kulcsokat illetően már be is vezették. Az sem újdonság, hogy amerikai kulccsal eddig is illegális volt a szoftverhasználat. A korlátozás a jövőben vásárolt termékek esetében lesz érvényben, hiszen a kulcsok akkor válnak régiózárassá.

Értékelés
Norton Internet Security 2013
Biztonság A Norton-termékek detektálási és pro-aktív képességei az élmezőnybe tartoznak már elég régóta, e tekintetben a 2012-es széria méltó utódjáról van szó. 9/10
Stabilitás Elődje többször is összeomlott használat során, a 2013-as verzióval ilyen jellegű negatív tapasztalatunk nincs. Az Identity Safe egyszerre kényelmi és biztonsági szolgáltatás, ám attól, mert nem mindig érhető el, maga a biztonsági állapotunk érdemben nem romlik, az adataink nincsenek veszélyben. Tehát nem célszerű csak biztonsági szolgáltatásként definiálni. 9/10
Szolgáltatások A komfortosságot fokozó kényelmi szolgáltatás egy része nem vagy hibásan működik – Identity Safe újból. Ha ez nem lenne, maximális pontszámot kapott volna, de pont emiatt van szükség alternatív megoldások használatára 6/10
Sebesség A Norton AV/IS keresési sebessége az átlagosnál jobbnak mondható. Egyetlen dolog ront rajta egy picit, hogy a szinte minden gépen megtalálható JAVA könyvtárral képes 10 percig is foglalkozni. 8/10
Összegzés Az apróbb kellemetlenségek ellenére, összességében a Norton Internet Security 2013 jó ár/érték aránnyal rendelkező termék, a legfontosabb, tehát a biztonsági szempontból nézve, használata ajánlott. 8/10


Norton Internet Security 2013

Azóta történt

Előzmények