Arab csodavárosok a sivatagban

A jövő ipari, gazdasági központjai épülnek Szaúd-Arábiában


A Közel-Kelet olajból meggazdagodott államai az elmúlt években számtalan óriási projektet indítottak el. Ezek egy része a luxusigények kielégítését célozta, illetve presztízsnövelő beruházás volt, ám sok olyan gigantikus mértékű projekt megvalósítása is elkezdődött, melyek azt szolgálják, hogy az igen gazdag állammal, ám jelentős részben annál szegényebb lakossággal rendelkező országok felzárkózzanak az iparilag fejlett világhoz.

E törekvésekben élen jár Szaúd-Arábia, ahol egymásnak adják a kilincset a nyugati világ legnagyobb cégei, hogy a mesés méretű megrendelésekből részesedhessenek. Nemrég a fejlődő világ piacain igen sikeresnek mondható Cisco alelnöke, Paul Mountford tett egy újabb látogatást az arab országban, hogy a gőzerővel folyó nagy beruházásokban cége újabb részesedést szerezhessen – legfőképpen az Abdullah királyról elnevezett gazdasági város (King Abdullah Economic City – KAEC) iránt érdeklődött.

A 21. század a sivatagban épül

A KAEC (ejtsd, mint a „cake”-et) azonban csak egyike annak a négy hatalmas beruházásnak, valójában vadonatújonnan épülő városnak, melyeket a szaúdi kormány gazdasági, ipari, technológiai, kereskedelmi és oktatási központoknak szán. A szaúdi király nagyralátó tervei szerint az ország infrastruktúrájának modernizálására, valamint az új városok megépítésére az elkövetkezendő években összesen dollár tízmilliárdokat fordítanak.

Ezek az építkezések mind az elmúlt három-négy évben indultak meg, amikor az olaj ára hónapról hónapra rekordmagasságot ért el, s bár a jelenlegi válság több mint ötven százalékkal csökkentette átmenetileg az olajból érkező bevételeket, a szaúdi vezetők úgy nyilatkoztak, hogy mindenképpen folytatják a megkezdett munkákat. Hasonló méretű fejlesztések lezajlottak már az országban az 1970-es évek árrobbanása után is, ám a mostaniak mégis minőségileg különböznek azoktól az ipari beruházásoktól, melyek egy-egy területen fejlesztették egy-egy ipari központ, kikötő stb. kapacitását, szolgáltatásait: az új városokban most teljes, komplex gazdasági rendszert építenek fel nulláról, s ezek a centrumok a tervek szerint 2020-tól évente 150 milliárd dollárral fognak hozzájárulni Szaúd-Arábia GDP-jéhez. A projektek végrehajtásánál a szaúdi állam csak szabályozó, támogató és reklámozó szerepköröket tölt be, a tőkét, a tulajdont (a területeket) és a fejlesztést száz százalékosan magáncégek biztosítják, s döntő részben külföldi befektetőkre és résztvevőkre alapoznak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények