15 gigabit másodpercenként, drót nélkül


A Georgia Electronic Design Center (GEDC) kutatói nemrég jelentették be, hogy három éven belül befejezik azt a projektet, amelynek keretében a különösen magas rádiófrekvenciák segítségével, kis távolságokra történő szélessávú adatátvitel technológiáját vizsgálják. A program célja, hogy a drót nélküli kapcsolat segítségével az otthonokat, irodákat és munkahelyeket szupergyors, nagy kapacitású wifikapcsolatokkal lássák el. Reményeik szerint a „multi-gigabit wireless” három éven belül eléri a személyi hálózatok (PAN – maximálisan körülbelül 10 méteres hatósugarú kapcsolat) körét, s ezzel egy lakásban már szinte az összes digitális eszköz tud kommunikálni egymással, és segítségével egy DVD-lemez másodpercek alatt lemásolható lesz.

A tudósok a 60 GHz körüli frekvenciatartományra koncentrálnak, mert ennek használatához jelenleg nem kell engedély az Egyesült Államokban. A korai fázisban lévő kísérletek eddigi eredményeképpen 15 Gb/s-os sebességet értek el 1 méteres távolságból, 10 Gb/s-ot 2 méternél, s 5 Gb/s-ot az 5 méteres távolság esetében. A 10 Gb/s azt jelenti – magyarázza Stephane Pinel, a projekt egyik vezetője –, hogy egy DVD telefonra történő felmásolása öt másodperc alatt megtörténik. Ezt a sebességet egyetlen mai input-output rendszer sem képes nyújtani. Pinel szerint, ha létrejön az új technológia, akkor azt a jelenleg Firewire-t vagy USB-t használó eszközök esetében is lehet majd használni, s megteremthető lenne az úgynevezett high-definition videók drót nélküli képernyőre küldése.

Jelenlegi fő kutatási irányaik: emelni az átvitt adatok mennyiségét, növelni a hatósugarat – ezt két év alatt meg akarják duplázni –, csökkenteni – az amúgy elég alacsony – jelenlegi energiafelhasználást, s emellett egy olyan szabvány kialakításán dolgoznak, mely visszafelé, a helyi hálózatokban jelenleg használt, leginkább elterjedt wifiszabvánnyal (WLAN 802.11) is kompatibilis.

A gyakran emlegetett egészségkárosító hatással kapcsolatban Pinel magabiztos és optimista. Mint elmondta, egyrészt elenyésző az átvitt teljesítmény (10 milliwatt vagy még kevesebb), másrészt pedig a 60 GHz-es rádiófrekvencia nem hatol át az emberi bőrön. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy falakon sem megy át a jel, ezért például az illegális használat ellen könnyű védekezni.

Ebben a szabad frekvenciasávban jelenleg nincsenek még szabványok, ezért a GEDC februárban több nagy piaci szereplő részvételével találkozót szervezett – melyen az ECMA (az európai informatikai és kommunikációs rendszerek szabványosítási szövetsége) mellett részt vettek az Electronics and Telecommunications Research Institute of Korea, az Intel, az IBM, a Matsushita (Panasonic), a Newlans, a Philips és a Samsung képviselői is –, hogy megvitassák az új szabályozást.

Azóta történt

Előzmények