Két éven belül minden ausztrál polgár szélessávon netezhet

John Howard, ausztrál miniszterelnök példátlan vállalkozás megkezdését jelentette be a hét elején: a kormányzat 1,68 milliárd US dollárt szán arra, hogy a kontinensnyi méretű ország minden lakosa számára elérhetővé tegyék a szélessávú internetet.

A projekt pályázatát a Singtel, a szingapúri Optus cég leányvállalata nyerte el egy ausztrál pénzintézettel, a vidéket ellátó Elderssel közösen. Az OPEL-nek nevezett vegyes vállalat további 900 millió dollárt fektet a vállalkozásba, melynek célja, hogy legkésőbb 2009 júniusáig az egész ország területén adott legyen a minimálisan 12 Mb/s sebességű hálózat.

A hálózat tervezésével és kiépítésével párhuzamosan egy szakértői csapat dolgozik azon, hogy az ország adottságainak megfelelően kidolgozzon olyan, magáncégek által finanszírozott FTTN-hálózati megoldásokat (melynek keretében a száloptikás vezetékek csak a gerincet adják, a fogyasztókhoz már hagyományos vezetékek érkeznek, emellett ezt a technológiát használva nem kell kidobni a régi rézkábeleket, hanem azok beépíthetőek az új, nagy sebességű hálózatba), melyek olcsóbbá és gazdaságosabbá teszik a hatalmas fejlesztést.


Emellett, mint Helen Coonan kommunikációs miniszter elmondta, a ritkán lakott területek – s ilyen Ausztráliában bőven akad – esetében a drótnélküli kapcsolat a megoldás, hiszen egy-egy farm miatt nem érdemes kábelek kilométereit lefektetni.

A 12 Mb/s sebesség az elvárt minimum, de a kiépítendő hálózat valójában az 50–70 Mb/s sebességre is gond nélkül alkalmas lesz.

A vállalkozás máris politikai viták kereszttüzébe került, mivel az ausztrál ellenzéki képviselők nehezményezték, hogy valójában egy első és egy másodosztályú fejlesztésről van szó, mely szerint a városi lakosok sokkal jobb minőségű szolgáltatást kapnak, mint a vidékiek. Az ő javaslatuk szerint – mely viszont 1,68 helyett 4,7 milliárd dollárba kerülne – az egész országot egyenletes minőségű hozzáféréssel kellene ellátni. A kormányzó párt értékeli a javaslatot, viszont felhívta az ellenzék figyelmét az ország adottságaira, mely szerint egy akkora területen, mint az Egyesült Államok, mindössze 20 millió ember él, ezért számukra nyilvánvalóan csakis a speciális megoldások jöhetnek szóba.

Azóta történt

Előzmények