Újabb áttörés: 3D-vel nyomtatott koponyát ültettek be

A 3D-s nyomtatás alkalmazása rohamléptekkel terjed a sebészetben: az IT café is nemrég számolt be arról, hogy egy motorbalesetben súlyos fejsérülést szerzett brit férfinél az orvosok a 3D-s nyomtatást felhasználva hajtottak végre arcrekonstrukciót. Most itt az újabb szenzáció: Hollandiában az utrechti klinika (Universitair Medisch Centrum – UMC) bejelentette, hogy egy életmentő műtét során egy 22 éves nőnek szinte a teljes koponyáját kicserélték egy nyomtatott implantátummal.

Bár a 23 órán át tartó beavatkozást három hónapja végezték el, részleteket csak most közöltek az orvosok.

A sajtóközleményben az szerepel, hogy a páciens elviselhetetlen fejfájás miatt kereste fel a kórházat, és kiderült, hogy a csont vastagodása okozza a tüneteket, melyek mind  súlyosabbak lettek: fokozatosan elveszítette a látását, a motoros koordinációja egyre romlott. Várható volt, hogy idővel további agyi funkciók is kárt szenvednek, illetve elsorvadnak.

Az agyra nehezedő nyomást gyakran enyhítik úgy a sebészek, hogy ideiglenesen eltávolítják a koponya egy darabját, majd vagy az eredeti csontot illesztik vissza, vagy pedig egy implantátumot helyeznek el. Ebben a speciális esetben úgy döntöttek, hogy a teljes felső koponyát elkészítik egy ausztrál cég technológiáját felhasználva. Akárcsak a brit műtétnél, az orvosok itt is kiemelték, hogy bár hagyományos módszerekkel is képesek beültetésre, a 3D-vel készült implantok összemérhetetlenül pontosabbak, így nemcsak szebb lesz a végeredmény, hanem sokkal nagyobb az esély az eredeti probléma megszüntetésére is.

A tájékoztató szerint a páciens már jól van: visszanyerte a látását is, és újra dolgozik.

Azóta történt

  • Mennyibe kerül nálunk a 3D nyomtatás?

    Egy ezzel a témával foglalkozó blogon a szerző táblázatokban mutatja be, hogy a nyomtatás, illetve a nyomtatók mennyibe kerülnek Magyarországon.

  • Építési sittből nyomtatnak házat

    Egy kínai cég sok év alatt egy olyan technológiát fejlesztett ki, mely olcsón és gyorsan felépíthető házakat eredményez – ráadásul az építkezés hulladékot is eltüntetik.

  • Gondolattal is lehet gépelni

    A neurális implant segítségével a mozgássérültek képesek a számítógép kurzorját mozgatni.

Előzmények

  • A HP is beszáll a 3D nyomtatásba

    A cég júniusban fogja ismertetni a területre vonatkozó terveit, és első körben a vállalati szektorra fog koncentrálni. Meg Whitman vezérigazgató szerint a HP nyomtatói komoly minőségi ugrás kínálnak majd.

  • Újranyomtatták az arcát

    A modern technológia segítségével sokkal jobb minőséget eredményező rekonstrukciós műtétek hajthatóak majd végre.

  • Egyesül a két legnagyobb név a 3D nyomtatásban

    A Stratasys az olcsóbb 3D nyomtatók piacára is szemet vetett, ezért felvásárolta a MakerBotot.