Újranyomtatták az arcát

Egy motorbalesetben súlyos fejsérülést szerzett brit férfinél az orvosok a 3D-s nyomtatást felhasználva hajtottak végre arcrekonstrukciót – számolt be a szenzációnak számító, a maga területén, a baleseti sebészetben valószínűleg a világon elsőnek tekinthető műtétről a BBC hírportálja.

A londoni és newcastle-i orvosokból álló csapat hosszan készült a végül nyolc órán át tartó beavatkozásra – Stephen Power ugyanis a balesetet még 2012-ben szenvedte el, és ezek után négy hónapig ápolták a kórházban: habár viselt bukósisakot, több arccsontja és koponyája is eltörött. Meggyógyult ugyan, de a csontok nem megfelelő regenerálódása miatt torz és aszimmetrikus lett az arca.

)

Az orvosok CT-szkenneléssel alkották meg a koponya modelljét, melyet aztán kinyomtattak egy 3D-s nyomtatóval, és ezek után ehhez készítették el az implantátumokat. A műtét során újra eltörték Power arccsontjait, hogy kialakítsák az alapot a beültetéshez.

Az egyik résztvevő orvos szerint összehasonlíthatatlan a minőségi különbség a korábban végzett rekonstrukciós eljárásokhoz képeset, a modell alapján készített beültetések ugyanis sokkal pontosabbak – korábban jórészt csak „találgatás” alapján alakították ki az orvosi titánból készített implantokat.

A technológiát kidolgozó kutatók szerint további finomításokkal és fejlesztésekkel, valamint az olcsóbbá tételével óriási jövő vár a 3D-s nyomtatásra a rekonstrukciós műtétek területén.

Azóta történt

  • A HP is beszáll a 3D nyomtatásba

    A cég júniusban fogja ismertetni a területre vonatkozó terveit, és első körben a vállalati szektorra fog koncentrálni. Meg Whitman vezérigazgató szerint a HP nyomtatói komoly minőségi ugrás kínálnak majd.

  • Újabb áttörés: 3D-vel nyomtatott koponyát ültettek be

    A modern technológia korábban elképzelhetetlen minőségű pótlások elkészítésére és alkalmazására ad lehetőséget.

  • Mennyibe kerül nálunk a 3D nyomtatás?

    Egy ezzel a témával foglalkozó blogon a szerző táblázatokban mutatja be, hogy a nyomtatás, illetve a nyomtatók mennyibe kerülnek Magyarországon.

Előzmények