4D Pathology, az otthoni boncterem

Véget ért a projekt

Rengetegen dolgoztak a Semmelweis Egyetem és az Epilepsziás Betegekért Alapítvány által 198 millió forintos támogatással megvalósuló „Unikális patológiai preparátumok 4 dimenziós megjelenítése és interaktív tananyagok fejlesztése” című (TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0074 számú) projekten. 2011-ben nyerték a pénzt, a héten fejezik be a főbb munkálatokat.

A 4D Anatomy 2011-ben Gyurós Tibor Innovációs különdíjat kapott (az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége 1997 óta osztja ki ezt a díjat az informatikai szektorban kimagasló teljesítményt nyújtóknak) fejlesztése adja az alapját a 4D Pathologynak.

Ez a projekt alapvetően a Semmelweis diákjainak készült, 20 betegséget dolgoz fel, ezekkel kapcsolatban interaktív tananyagot írtak, ábrákat rajzoltak, metszeteket fotóztak, illetve a releváns patológiai mintákat digitalizáltak.

Az oktatóleckék 3 nyelven (magyarul, angolul és németül) is elérhetőek, Dr. Balogh Attila, a projekt szakmai vezetője és a 4D Anatomy Hungary Kft. ügyvezetője a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón elmondta, a magyar nyelvű anyagok kétszeres, az angol és a német verzió pedig egyszeres lektoráláson esett át.

A preparátumok az X és az Y tengely mentén 180 fokban forgathatóak
A preparátumok az X és az Y tengely mentén 180 fokban forgathatóak

Az Európai Unió az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 198 millió forintot adott az Új Széchenyi Terv keretein belül megvalósuló munkára. Ebben 9 egyetemi intézet vett részt, mind a húsz tananyag kétféle módon is elkészült, egyrészt a NEPTUN rendszerbe integráltan, másrészt a már említett 4dpathology.hu oldalon keresztül elérhetően. Egyelőre kizárólag Windows operációs rendszert használók próbálhatják ki a programot, de hamarosan elérhető lesz webes felületen keresztül is, így szélesebb körhöz juthat majd el.

Míg a 4D Anatomy DVD-s változata és 1 év frissítés 149,99 dollárba kerül (2011-ben a megjelenés után 349 dollárért adták), a DVD nélküli változat pedig havi 19,99 dollár, a 4D Pathology mindenki számára ingyenesen elérhető, a Windows kliens a hivatalos honlapról letölthető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények