A CIB újra az év internetes bankja

A pályázaton összesen 9 hazai, internetes lakossági bankolási lehetőséget nyújtó pénzintézet vett részt: a Budapest Bank, a CIB Bank, a Citibank, az Erste Bank, a HBW Express Takarékszövetkezet, a HVB Bank, a Magyar Külkereskedelmi Bank, az OTP Bank, valamint a Raiffeisen Bank. A kiírás kizárólag a internetes lakossági szolgáltatásokra vonatkozott.

Az Index.hu Rt., a Nemzetközi Bankárképző Központ és a Hewlett-Packard Magyarország Kft. 2001-ben hirdette meg először "Az év internetes bankja Magyarországon" pályázatot. A verseny célja az volt, hogy népszerűsítse az internetes banki szolgáltatásokat, megismertesse a fejlesztőkkel az aktív és potenciális felhasználók véleményét, tapasztalatait, igényeit valamint a versenyben induló bankok és az online banki szolgáltatásokat használók között még szorosabb együttműködést alakítson ki.

Magyarországon a netbankolók száma ma már 400 ezer körül van, ezek az ügyfelek elsősorban a kényelmes otthoni ügyintézés miatt választották a számlavezetésnek ezt a korszerű formáját.

A versenyben győztes CIB Bank igen sokat tesz a lehetőségek teljes körű kihasználása érdekében, a szolgáltatási palettájukon a legtöbb elem (melyek az értékelési szempontok is voltak) náluk található meg. A 30 ezer körüli ügyfélszám is dobogós helyet jelent számukra.

Magasan a legnagyobb ügyfélszámmal az OTP Bank 1999 óta működő internetes számlavezetési szolgáltatása rendelkezik, a 280 ezer ügyfél az összes magyar felhasználó közel kétharmada. Talán csak a bankkártya-műveleteket és a mobilfeltöltési lehetőséget hiányolhatjuk ennél a rendszernél, a szolgáltatások itt is széles körben elérhetők. 

Mindegyik netbank megfelelő biztonsági védelemmel van ellátva, a 128 bites SSL ma már alapkívánalom. Az online bankok talán legfontosabb követelménye a többszörös biztonsági rendszer, az ügyfeleknél még mindig az első rendű szempont a pénzügyi tranzakciós megoldásoknál, hogy megfelelően védett-e a számlájuk.

Az internetbanki számlanyitás ma már általánosan díjmentes, a számlavezetés és a tranzakciós költségek kedvezőbbek a hagyományos banki díjaknál.

Azóta történt