Nagyot dobott az Anonymous: lehallgatták az FBI-t

Az Egyesült Államok kormánya a múlt hét végén bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak egy hackelési ügyben, mivel az Anonymous néven ismert csoport tagjai le tudtak hallgatni egy konferenciahívást, mely a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) és a brit hatóságok képviselői között zajlott, és melynek tárgya az Anonymous elleni nyomozás volt. A január 17-én megszerzett beszélgetés felvételét a hacktivisták több internetes oldalon, így a YouTube-on is közzétették. Az érintett szervezetek sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták a felvételen elhangzottak hitelességét.

A hírügynökségek érdeklődésére az Anonymous egyik nem hivatalos szóvivője, Barrett Brown elmondta, hogy ettől a támadástól függetlenül egy hackercsoport egy ügyvédi iroda szerveréről megszerzett egy több mint két évnyi anyagot tartalmazó elektronikus levelezést is, amely információkat tartalmaz a 2005-ös hadithai incidensről is, ahol egy eszkalálódott fegyveres konfliktus során 24 iraki civil is áldozatul esett az amerikai tengerészgyalogosok akciójának. Ezeket a dokumentumokat is hamarosan publikálni fogják, ígérte Brown. Az Anonokat valószínűleg az motiválta, hogy a tömeggyilkosságnak minősíthető eset vélelmezhető felelősét a jogi eljárás során egyre kisebb mértékű büntetéssel akarják sújtani.

A 16 perces beszélgetésben bizalmasnak minősíthető információk hangzanak el a hacktivisták ellen folytatott nyomozás részleteiről, például szó esik arról, hogy beépített informátorok segítségével kívánnak hatékonyabban fellépni az Anonymous ellen. A brit nyomozók beszámolnak arról is, hogy a mozgalom két fontos szimpatizánsának már felfedték a személyazonosságát, de a vádemelést és a letartóztatásokat egyelőre az FBI kérésére elhalasztották. Az is elhangzik, hogy egy TehWongZ nicknevet használó, 15 éves Anont még karácsony előtt letartóztattak, aki beismert egy manchesteri hiteltársaság elleni támadást, de más akciókkal is gyanúsítják, a kihallgatások még folynak.

A hatóságok keresik a felelősöket, addig nem adnak ki további adatokat, de több lapban is megjelent az a meg nem erősített információ, hogy az Anonoknak a konferenciabeszélgetést úgy sikerült megszerezni, hogy egy e-mailfiókot törtek fel sikerrel, és innen jutottak hozzá a szükséges telefonszámokhoz, illetve a csatlakozáshoz szükséges jelszavakhoz.

Azóta történt

Előzmények