Korruptnak ítélt állami hivatalokat támad a román Anonymous

A helyi politikai helyzettel nyilvánvalóan összefüggésben áll, hogy az Anonymous román szimpatizánsai egyre több olyan akciót indítanak, melyek célpontjai általuk korruptnak tartott román állami szervezetek.

A múlt héten a szociális ügyekkel és gyermekvédelemmel foglalkozó hivatal, a DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) giurgiui (Gyurgyevó) egységének honlapját törték fel, és a deface-ben azt üzenték, hogy teljes egészében „letörlik az internetről”. A héten folytatták a támadást, és az újabb akció során teljesítették ígéretüket, mivel törölték a honlap tartalmát, és csak a saját üzenetük jelent meg a webcímen, melyben leírták, hogy a korrupt hivatal alkalmatlan arra, hogy a rászoruló gyerekeket segítse, az Anonymous szimpatizánsai emiatt álltak a hackeléssel bosszút.

A Softpedia munkatársai fel tudták venni a kapcsolatot az egyik hacktivistával, aki elmondta, hogy a gyurgyevói régióban ennél a hivatalnál még a többihez képest is kiemelkedő mértékben elharapózott a korrupció, a másik okuk pedig az volt a támadásra, hogy a honlap messzemenően nem felelt meg a biztonsági követelményeknek.

Az interjúban azt is közölte az Anon, hogy egy neves fizikai kutatóintézet (IGIN HH) honlapját is feltörték, mivel az AntiSec tagjai azzal vádolják őket, hogy az elmúlt években számtalan gyanús pénzügyi tranzakciót hajtottak végre. A támadás során az intézet honlapja helyett az adott címen a hacktivisták által feltöltött anyagok (pénzügyi adatok, jelszavak, nevek és egyéb személyes adatok) jelentek meg, melyek között szerepelt például olyan beszerzés, amikor 2000 eurót fizettek három köznapi operációs rendszerért.

A teljes kormányzatot korrupcióval vádoló mozgalmárok egyébként folytatni akarják a támadásokat, következő célpontjuk egy egyelőre meg nem határozott időpontban a román közigazgatási és belügyminisztérium (MAI) lesz.

Azóta történt

Előzmények