Ausztriában is aktivizálódott az Anonymous

A múlt pénteki események után az ilyen jellegű biztonsági tudósításokban keveset szereplő Ausztria is bekerült a hírekbe, ugyanis egy hackercsoport sikeres támadást hajtott végre az ottani rádió- és tévé-előfizetési díjakat beszedő, bécsi székhelyű szervezet (Einzugszentrale für Rundfunk- und Fernsehgebühren – GIS) rendszere ellen, és állításuk szerint összesen 214 ezer adatrekordot szereztek meg, köztük mintegy 96 ezer a folyószámlákkal kapcsolatos.

A webszerveren át behatoló támadók közleményt is kiadtak, melyben kijelentik, hogy semmiféle kárt nem kívánnak okozni, tettük motivációja az volt, hogy felhívják a figyelmet a GIS rendszerének sebezhetőségére, illetve arra, hogy a hanyag adatkezeléssel a GIS megszegi az osztrák adatvédelmi törvényt. A szervezet hétfőn hivatalosan is elismerte az adatvesztést, és közölték, hogy már megkezdték az ügyfelek tájékoztatását a történtekről. Ugyanakkor azért is elnézést kértek, hogy a kezdeti híradások idején szóvivőjük igyekezett bagatellizálni az esetet, melyről mostanra kiderült, hogy súlyos biztonsági incidens. Ez utóbbi visszakozásban az is szerepet játszhatott, hogy a hackerek bejelentették: ha a GIS hétfőig nem ismeri el az adatvesztést, nyilvánosságra hozzák az adatbázist.

A csoport magát AnonAustriának nevezi, így vállalják fel a nemzetközi mozgalomnak tekinthető Anonymoushoz való tartozásukat.

Azóta történt

Előzmények