Mindenképp megbüntetnék a hollandok az Apple-t

Tiltakozik az Apple a hollandok 50 millió eurós bírsága ellen, de a helyi versenyhatóság szerint nem tettek eleget az App Store dominanciájának korlátozása érdekében.

A holland versenyhatóság közölte: visszautasította az Apple tiltakozásait a korábban kirótt, összesen 50 millió eurós büntetéssorozat kapcsán. Az Apple nem tudott megfelelni az előírásoknak, és korlátozni az App Store domináns helyzetét.

Az ACM szerint az Apple a legtöbb kérésnek eleget tett, azonban egy nem nyilvános feltételt nem teljesített. A holland botrány alapvetően arról szólt, hogy a randiappok alternatív fizetési lehetőséget követeltek az App Store kapcsán, a versenyhatóság pedig felkarolta az ügyet. 2021-ben kimondták, hogy az Apple megszegte a holland versenytörvényt a randiappok piacán, és köteles lehetővé tenni a randiappok fejlesztői számára külsős fizetési útvonalakat. Heti 5 millió eurós büntetéseket szabtak ki addig, míg az Apple nem teljesítette a feltételeiket.

Az Apple tiltakozott, a cég szerint a hatóság tévesen határozta meg a releváns piacokat, túlbecsülte az Apple dominanciáját a randiappok piacán. A héten hozták nyilvánosságra, hogy július 13-án minden tiltakozást elutasított a hatóság.

Az Apple nem ért egyet az ACM döntéseivel, ami szerintük nem is a felhasználók érdekeit védi magánszféra vagy adatbiztonság tekintetében. Az Apple most a bíróságon fellebbez. Az ACM pedig közölte, ha nekik adnak igazat, eddig titokban tartott kitételeket is nyilvánosságra hoznak.

Alternatív fizetési lehetőségek kapcsán több országban is volt már vitája az Apple-nek és a Google-nek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények