Az EU rászáll az iPhone 12-re, az USA aggódik, Kína szerint nincs iPhone-tilalom

Miközben a Fehér Házat aggasztják Kína iPhone-nal kapcsolatos korlátozásai, addig Kína szerint hiába a nagy médiafelháborodás, ők semmilyen korlátozást nem rendeltek el a külföldi mobilmárkák kapcsán. Eközben az EU-ban nem csak Franciaország tiltja be az iPhone 12-t, dominóeffektus indult el az EU-ban, hiába tiltakozik az Apple.

Az amerikai Fehér Ház aggasztónak találja, hogy a kínai kormány korlátozza a politikusok Apple iPhone-használatát, szerintük ez agresszív és helytelen megtorlás, és átláthatóbb tájékoztatást sürgetnek.

Eközben Kína külügyminisztere közölte, hogy ők semmilyen tiltást nem vezettek be a külföldi mobilmárkák vásárlása és használata kapcsán, hiába a nagy médiafelháborodás arról, hogy egyes kormányügynökségeknél és cégeknél tilos lett iPhone-t használni a munka során. Sem törvényekkel, sem irányelvekkel, sem szabályokkal nem tiltják az Apple mobilok vásárlását és használatát, közölte Mao Ning. Azt hozzátette, hogy az Apple kapcsán is sok biztonsági botrányról szólnak médiajelentések, ezt ők is észrevették, és odafigyelnek a kiberbiztonságra, külföldi és belföldi cégeknél egyaránt (és ezeket egyenlően kezelik, tette hozzá).

Ezzel egyszerre tovább nő a feszültség az USA és Kína között (és gyakran mindkét fél a nemzetbiztonságra hivatkozva favorizálja a hazai megoldásokat, továbbá korlátozza a másik ország cégeit, technológiáit), ami az Apple számára is problémát jelenthet.

Az ellentétek egyébként a fogyasztói körökbe és a közösségi médiába is eljutottak, az új Apple és Huawei mobilok kérdése erősen megosztja a kínai embereket, oda-vissza megy a csatározás, hogy melyik jobb és miért.

Tényleg betiltják az iPhone 12-t az EU-ban?

Amint arról beszámoltunk, magas sugárzási értéke miatt betiltja Franciaország az Apple iPhone 12 forgalmazását (külsős partnerek még mindig árulják). Az érték meghaladja az EU-s törvényekben előírt számokat.

Az Apple azonnal vitatta a döntést, közölte, hogy minden globális szabványnak megfelelnek, számos nemzetközi szervezet hitelesítette a készüléket, belső és külső tesztek is megerősítik az Apple álláspontját.

A francia hatóság szerint amennyiben az Apple és a többi kereskedő nem intézkedik, akkor a fogyasztóknak eladott iPhone 12 mobilokat is visszahívják. Kutatók szerint azonban nincs miért aggódni, a hatósági korlátok a SAR terén jóval alatta vannak a tudósok szerint káros szintnek – a WHO és mások tanulmányai pedig két évtized alatt sem találtak egészségügyi kockázatokra utaló jeleket a mobilhasználat kapcsán. A franciák mérései egyesek szerint azért mások, mert közvetlen bőrérintkezés alapján dolgoznak, nincsenek textilrétegek az eszköz és a használó között (az Apple is más módszert használ).

Hasonló intézkedést eddig nem szenvedett el az Apple, a franciák szerint azonban elég, ha két héten belül kiadnak egy szoftverfrissítést – ellenkező esetben minden iPhone 12-t visszahívnak a piacról. Az EU többi tagállamának is továbbadnak mindent, előre figyelmeztettek, hogy dominóeffektus indulhat.

El is indult a dominó

Ez el is indult: a holland hatóságok magyarázatot követelnek az Apple-től, a németek pedig ugyanilyen intézkedéseket helyeztek kilátásba. A spanyolok is sürgetik az eladások leállítását az iPhone 12 kapcsán. A németek ezután közölték, hogy egész Európára ugyanolyan hatással lehet az ügy, mint Franciaországban. Egyeztetnek a franciákkal és megvitatják a következő, hasonlónak várt lépéseket.

A belgák szintén vizsgálatot kezdenek, EU-szintű tilalom azonban egyelőre nincs. Az EB közölte, hogy bármilyen döntés előtt inkább megvárja a többi EU-ország visszajelzését. Erre három hónapjuk van. Vannak, akik nem tesznek egyelőre intézkedéseket, így Olaszország és Nagy-Britannia sem. Portugália figyeli a történéseket, és felvette a francia hatóságokkal a kapcsolatot.

Az elemzők és befektetők mindenesetre nem aggódnak, csak az aggasztaná őket, ha újabb modelleket is bevonnának az ügybe – hangsúlyozták elemzők. Ezek a szakemberek inkább az európai adattörvények és az esetleges kínai korlátozások hatásaitól tartanak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények