Feltörhetőek voltak az Apple iPhone-ok, nem szabad halogatni a frissítést

Egy újonnan felfedezett hiba kémprogram-fertőzéshez vezetett az Apple iPhone mobiloknál, ehhez az áldozatoknak semmit nem kellett tenniük.

Aki esetleg azon gondolkozott, hogy ráér-e telepíteni az iOS legújabb, de apró frissítését az iPhone mobiljára, annak a válasz az, hogy érdemes azonnal installálni. A Citizen Lab szakemberei ugyanis rájöttek, hogy egy új hiba miatt fertőződtek meg egyes Apple iPhone készülékek kémprogrammal. Ez ráadásul az izraeli NSO-hoz köthető.

A Citizen Lab egy washingtoni civil szervezet dolgozójának iPhone-ját vizsgálta, amikor rátalált egy hibára, amin keresztül az NSO Pegasus kémprogramját tudták tovább terjeszteni.

A Citizen Lab szerint csak azért jöttek rá minderre, mert az egyik támadó hibázott, amikor telepítette a kémprogramot, így csíphették nyakon a kártevőt. A Citizen Lab azt mondja, az Apple megerősítette számukra, hogy a Lockdown Mode során ez a támadás blokkolva van.

A szakértők szerint újra a civil társadalom az, amely ideje korán jelez egy ilyen kifinomult támadást. Az érintett személyekről, cégekről nem adtak ki információkat.

Annyit tudni, hogy az iOS 16.6 alatt az áldozatnak semmit nem kellett tennie (fertőzött linkre nyomni, stb), a beavatkozása nélkül is meg tudták fertőzni a mobilját. A legújabb frissítésben a sérülékenységet lezárta az Apple. Ezt azután adták ki, hogy kivizsgálták a Citizen Lab jelentését. Utóbbi sürget mindenkit a gyors frissítésre.

Az NSO-t az USA 2021-ben tette feketelistára visszaélések miatt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények