Az internetre költözik az Office

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy megkezdi a zártkörű tesztelését az online szolgáltatásokat kínáló Office Live programcsomagnak. Az erőfeszítések hátterében az áll – mint azt már a Windows Live tavaly novemberi bejelentésekor tudni lehetett –, hogy a szoftveróriás komolyan tart feltörekvő riválisai, a Google és a Yahoo online szolgáltatásaitól, ezért nem szeretne behozhatatlan hátrányba kerülni ezen a piacon.

A Microsoft Office Live teljes verziója az idei év végén jelenhet meg, ezt készíti elő a több mint százezer felhasználó bevonásával magyar idő szerint szerdán 15 órakor kezdődő világméretű bétateszt. A végleges program három konstrukcióban vehető majd igénybe: Az alapverzió – reklámok támogatásával – teljesen ingyenes lesz, 5 emailcímet és 2 gigabájt tárhelyet nyújt a Microsoft szerverén, és az alapvető weblapkészítési és -menedzselési feladatok elvégzését teszi lehetővé. A két másik fizetős verzió, az online csoportmunkát támogató Microsoft Office Live Collaboration és a full extrás Microsoft Office Live Essentials a hírek szerint 29 dollártól induló havidíjért vehető majd igénybe. Természetesen a tesztelés ideje alatt mindhárom verzió használata ingyenes.

Szakértők szerint az online szolgáltatások felé történő elmozdulás hordoz némi kockázatot, a Microsoft ugyanis hagyományos üzleti modelljét – a szoftverek értékesítését – ássa alá azzal, hogy függetleníti a felhasználókat a cég aranybányájának számító Windows operációs rendszertől. Az online szolgáltatások igénybevételéhez ugyanis nem kell majd Windowszal vagy Office-szal rendelkezni. A Microsoft ugyanakkor eltökélt abban, hogy megmutassa befektetőinek, képes megújítani a sokak szerint statikussá vált termékkínálatát.

Azóta történt

  • Felturbózza keresőjét a Microsoft

    Ha nem is fél éven belül, de a szoftvervállalat örömmel beérné az internetes keresők piacán ma még nagy előnnyel vezető Google-t.

Előzmények