A Baidu megnyitja önjáró autós platformját

A kínaiak úgy ítélték meg, hogy ha nyílttá teszik rendszerüket, az jelentős mértékben felgyorsíthatja a fejlesztéseket.

A keresőüzletágból naggyá lett, de ma már számtalan területen működő kínai nagyvállalat, a Baidu tegnap bejelentette, hogy júliustól partnerei számára nyílt forrásúként elérhetővé teszik saját fejlesztésű platformjukat, mellyel a vállalatok autonómjármű-fejlesztéseit kívánják segíteni. A legendás amerikai űrmisszió tiszteletére a szoftveres és hardveres elemeket, valamint felhőszolgáltatásokat egyaránt tartalmazó platform az Apollo nevet kapta, és felhasználói a komplex rendszerben olyan megoldásokhoz férhetnek hozzá, mint az akadályérzékelés, útvonaltervezés, járműfelügyeleti rendszer, operációs rendszer stb.

Habár e szegmensben több nagy cég is fejleszt saját megoldásokat, a bejelentés szerint a Baidué abban különbözne a versenytársakétól, hogy ők nem kívánják kizárólag maguknak fenntartani a platform technológiai és szakértői felügyeletét – ahogy pl. a Google is csinálja –, hanem a partnerekkel együtt „közös, együttműködésre épülő ekoszisztéma” felépítésére törekednek majd, mivel szerintük egy ilyen modell felgyorsítaná a fejlesztéseket. A Baidu, összhangban a piac többi jelentős szereplőjével az év végén induló városi tesztek után 2020-ra várja, hogy az egyéb közutakon is üzemszerűen megjelennek az autonóm járművek.

A hivatalos közleményt a Baidu ügyvezető igazgatója (COO), a korábban a Microsoftnál dolgozó Qi Lu jegyzi, akit a vállalat januárban igazolt le. Az igazgató hangsúlyozza, hogy Kína az autóiparban is a világ legnagyobb piaca, nagy reményekkel vágnak bele a munkába, de emellett természetesen várják, hogy a világ más részein is igénybe vegyék platformjukat.

A vállalat az autonómjármű-fejlesztést 2015-ben kezdte meg, járműveiket már tesztelik Pekingben és Vucsenben, illetve január óta Kaliforniában is. E fejlesztésekhez több komoly partnert sikerült megnyerniük, közöttük pl. a BMW-t és az NVIDIA-t – igaz a BMW-vel tavaly összekülönböztek, és a kétévesre tervezett együttműködés megszakadt, a német gyártó azóta az Intel és az Intel által nemrég felvásárolt Mobileye társaságában folytatja saját fejlesztéseit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Baidu

Azóta történt

Előzmények