A Nissan megkezdi önjáró autóinak európai tesztjét

Az első céldátum 2020, ugyanis a vállalat a Toyotához hasonlóan a tokiói olimpián akarja már élesben bemutatni új technológiáját.

A japán autógyártó Nissan bejelentette, hogy a jövő hónapban Londonban elindul önjáró autóinak első európai tesztje. Ennek hátterében feltehetőleg az áll, hogy a hasonló fejlesztéseket egyébként is támogató, emellett a Brexitnek a technológiai iparra vonatkozó negatív hatásait kivédeni próbáló kormányzat nemrég bejelentette, hogy a vállalatok számíthatnak a segítségükre.

A mai bejelentés szerint a Nissan kompakt elektronikus LEAF autójának egy módosított verzióját szerelték fel az autonóm közlekedést biztosító elemekkel, ezek jelennek meg London utcáin, majd Európa közútjain máshol is. A londoni teszt részleteiről egyelőre nem osztottak meg információkat.

A Nissan saját technológiáját SAM-nek (Seamless Autonomous Mobility – lefordítani nehéz, kb: tökéletes, észrevétlen autonóm mobilitás) nevezték el, kifejlesztésében az amerikai űrkutatási hivatallal, a NASA-val is együttműködtek. A SAM is használja a mesterséges intelligencia ma elérhető fejlesztéseit, de szerepe van benne az „emberi támogatásnak” is – vagyis egyfajta hibrid rendszerben gondolkodnak. Azt is megerősítették, hogy a következő, idén megjelenő Qashqai crossover autó is megkapja az autonóm vezetést biztosító rendszert.

A Nagy-Britanniában gyártott autók harmadát adó Nissan egyébként a Brexit ellenére is bizakodó, és azt tervezik, hogy a kormányzat extra támogatási ígéreteinek birtokában továbbfejlesztik Észak-Angliában termelőüzemeiket.

A Nissan azt is tervezi, hogy hamarosan megkezdik az együttműködést a japán DeNA internetes vállalattal, hogy közösen jelenjenek meg az önjáró autókkal 2020-ban Tokióban, de emellett együtt dolgoznak a Microsofttal és az Apple-lel is közös fejlesztéseken.

Azóta történt

Előzmények