Bartók szól a világ első Blu-ray hanglemezéről

A Blu-ray lemezekről eddig jórészt mint a DVD-k lehetséges utódjáról, esetleg a PlayStation 3 játékok kizárólagos adathordozójáról beszéltek, egészen e hét szerdáig, ekkor került ugyanis a boltokba a világ első Blu-ray hanglemeze. A norvég 2L kiadó gondozásában megjelent komolyzenei válogatás nem valamiféle új technológiával vagy új szabvány révén került a kék lézeres lemezre – a kiadvány a Blu-ray filmek formátumának felel meg, csak éppen nem tartalmaz folyamatos videojelfolyamot. A hallgató cserébe hét digitális formátumban hallgathatja meg egyebek mellett Benjamin Britten vagy éppen Bartók Béla egy-egy művét.

A művek a norvégiai Trondheim világhírű szólistái, a Trondheimsolistene előadásában hangoznak el, a felvételeket Selbu városka kitűnő akusztikai paramétereiről is ismert, közel nyolcszáz éves templomában rögzítették, speciális technológiával. A kiadó szerint a Divertimenti (Variációk) című album olyan zenei élményt nyújt a hallgatónak, melyben az eddig rendelkezésre álló technológiák révén senkinek sem lehetett része. A lemez összesen öt digitális hangsávot tartalmaz, a rögzített zene 5.1 csatornás PCM, DTS HD Master Audio, Dolby True HD és Dolby Digital térhangzásban szólalhat meg, ezen kívül egy kétcsatornás PCM sáv is került a korongra.

A lemez dobozába a Blu-ray mellett egy hibrid Super Audio CD (SACD) hordozó is került, így a Trondheimsolistene előadása SACD-lejátszókkal vagy akár hagyományos CD-játszókkal is lejátszható, ha Blu-ray lejátszó még nincs a háznál.

Ehhez hasonló hibrid hanglemezt eddig egyetlen kiadó sem dobott piacra, a Divertimenti így csakugyan egyedülálló próbálkozás, azt ugyanakkor nem tudni, hogy később akadnak-e majd követői. Korábban több digitális hanghordozó is próbált a közkedvelt, ugyanakkor a komolyzene iránt rajongó vájt fülűek által mindmáig lesajnált CD nyomdokaiba lépni, de sem a DVD Audio sem a Super Audio CD nem tudott átütő sikereket elérni, holott (papíron legalábbis) mindkettő jobb hangminőséget és térhangzást kínált. A Blu-ray hanglemez – jóllehet ezekhez hasonló próbálkozásnak tekinthető – mégis sikerre viheti, elsősorban attól függően, hogy a kék lézeres szabvány térnyerése hogyan alakul a jövőben.

A norvég 2L kiadó Divertimenti című Blu-ray hanglemezének repertoárjában Bartók Béla, Benjamin Britten, Grazyna Bacewicz és Terje Bjørklund egy-egy műve szerepel.

Azóta történt

Előzmények