Pioneer: 400 gigabájt egy optikai lemezen

Elkészítette a világ jelenleg legnagyobb kapacitású optikai lemezét a Pioneer. A japán vállalatnak sikerült kifejlesztenie egy olyan csak olvasható diszket, amely 16 rétegen összesen 400 GB adatot képes tárolni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a prototípus kizárólag demonstrációs célokat szolgált-e, de piaci bevezetéséről rövid távon biztosan nincs szó.

A többrétegű lemezeknél általában az okoz problémát, hogy a szomszédos rétegek közti áthallás és a jelveszteség miatt a rétegszám növelésével párhuzamosan egyre nehezebbé válik a tiszta jelek kiolvasása. A japán mérnökök több módszert is bevetettek ennek az akadálynak a leküzdésére. Egyrészt a DVD-gyártásban szerzett tapasztalatokat hasznosítva olyan lemezstruktúrát alakítottak ki, amely csökkenti az áthallást a rétegek között, másrészt pedig továbbfejlesztették a leolvasó optikát, hogy az a gyenge jeleket is magas jel-zaj viszonnyal legyen képes olvasni. Ezt többek között a lencse ún. gömbi eltérésének (szférikus aberráció) korrigálásával sikerült elérni.

A vállalat közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a visszaolvasásra használt lencse optikai tulajdonságai egyébként megegyeznek a Blu-ray olvasókéival, ami elméletben azt jelenti, hogy a 16 rétegű kísérleti lemez és a BD-diszkek között fenntartható a kompatibilitás. A prototípus amúgy rétegenként 25 GB adatot tárol, éppen úgy, mint a BD-lemezek.

A Pioneer szerint idővel szükség lesz ilyen nagy kapacitású optikai lemezekre, ez a fejlesztés pedig bizonyítja ezek megvalósíthatóságát. Más kérdés, hogy a jelenlegi technológiával a rétegek számának növelésével párhuzamosan csökken a gyártás gazdaságossága, ezért a 16 rétegű lemez sorozatgyártásra ma még nem alkalmas. Aztán gyakorlati problémák is adódnak: a mai 4x sebességgel egy ilyen kapacitású lemezt megírni – a Pioneer szerint ugyanis ez a többrétegű technika írható diszkeknél is bevethető – több mint hat órába telne, ami a hétköznapokban túl van a használhatóság küszöbén.

Korábban az ugyancsak japán TDK mutatott be sokrétegű, nagy kapacitású Blu-ray lemezeket, de a rivális csak 6 rétegig és 200 GB-ig jutott. Ehhez a csúcsbeállításhoz a szabványtól eltérve 33 százalékkal, 33 GB-ra növelték a rétegek kapacitását, ezúttal ilyen trükkökre nem volt szükség.

Azóta történt

Előzmények