Beolvasztanák a T-Mobile-t?

 A T-Mobile beolvasztását tervezi a Magyar Telekom, s a lépéstől Straub Elek elnök-vezérigazgató négy év alatt 20 milliárd forint nyereséget remél – írja a Népszabadság. A lap nem közli értesülései forrását, és azt sem, miből jönne össze a meglehetősen nagy összeg. Amennyiben valóban megvalósul a már most is százszázalékos leányvállalatként működő mobilcég beolvasztása, pusztán költségcsökkentéstől és szinergiák kihasználásától nem várható az említett tízmilliárdos nagyságrendű megtakarítás – mondta a Napi Gazdaság kérdésére Tabányi Mónika, a Concorde részvényelemzője.

Vezetők adják a részvényeket

A Magyar Telekom az elmúlt napokban többször jelentett be kisebb részvénylehívásokat, tegnap 21 ezer darabbal csökkent emiatt a társaság 3285 ezres sajátrészvény-állománya. A vezetői részvényprogram keretében a társaság meghatározott alkalmazottai – jellemzően felső és középvezetők – hívhatnak le részvényeket: a 2003-as év után 933, a tavalyi opció keretében pedig 950 forintért juthatnak a papírokhoz. Így az eladások – az adót is figyelembe véve – semmi esetre sem kecsegtetnek a más nagyvállalatoknál megismert busás nyereséggel, minden bizonnyal inkább pszichológiai hatása van a rég nem látott négyjegyű árfolyamnak.

Bár a mobil- és vezetékes üzletággal is rendelkező integrált távközlési cégek mostanában kezdik felderíteni a két terület és előfizetői kör közös kezelésében rejlő lehetőségeket (kombinált ajánlatok, csomagok), a Magyar Telekom ezt beolvasztás nélkül is nyugodtan megtehetné. Ha pedig költségcsökkentésből származna az említett nyereség, az azért lenne különös, mivel a Westel/T-Mobile korábban is hatékony cégnek számított. Míg a Matávnak szocialista nagyvállalatból kellett átalakulnia, s így értelmezhető a létszámleépítés és egyéb hatékonyságjavító lépések, a Westel 30 fős cégként kezdte, s a piaci igényeknek megfelelően fejlődött. Így a szervezetben nincs megtakarítási lehetőség, legfeljebb a felső vezetés összevonásával lehetne valamennyit megspórolni, de az valószínűleg egy-két milliárd forintnál nem lenne több.

Azóta történt

Előzmények