Bill Gates legyen az USA következő elnöke?


Scott Adams

Scott Adams, a világhírű rajzfigura, Dilbert alkotója érdekes, s úgy tűnik, sokakat felkavaró javaslattal állt elő november 19-i blogjában: Az Egyesült Államok következő elnöke Bill Gates legyen! Az említett bejegyzésben eredetileg azon elmélkedik, hogy a szeptember 11-i merénylet óta megnőtt az ateisták tekintélye, a vallásos USA-ban az ördöginek tartott ateizmus új pozíciókat nyert, éppen ezért a következő ciklusban legyen végre egy ateista üzletember az elnök, mondjuk Bill Gates, akinek üzleti és jószolgálati életpályája követendő mintakép lehet az amerikaiak számára.

Ez a nem kevés keserű iróniát is tartalmazó írás elindított némi mozgást, ugyanis – bár nem tudni, hogy a tréfamesterként is ismert Adams közreműködésével-e – két napja elindult egy honlap, mely már felvállaltan kampányol Bill Gates elnökjelöltsége mellett. Több érvet is felsorolnak itt, hogy miért a Microsoft alapítója lenne az ideális választás. Először is: Gates nagyon gazdag, nem kellene az adófizetők pénzét költenie és későbbi kötelezettségeket felvállalnia a választási kampány finanszírozására. Másodszor: Bill Gates egy racionális gondolkodású ember, s ebben az ideológiák által tönkretett világban egy ilyen vezető lehet a megmentő. Harmadszor: az iparmágnás nem önző, jelentős humanitárius akciókat finanszíroz alapítványa segítségével. És végül: kiváló szervezőkészségű menedzser, s erre van szüksége most az Egyesült Államoknak.

Adams nagy örömmel üdvözölte tegnapi bejegyzésében, hogy ötlete tetszést aratott, s újra megerősítette Bill Gates melletti elkötelezettségét: „Az én jövendő elnököm legyen Teréz anya, Carl Sagan, Warren Buffet és Darth Vader egy személyben. Bill mindannyiuk megfelelő tulajdonságaival rendelkezik.” A szarkazmust is fenntartó írás továbbra is az álszent, fanatikus és felelőtlen politizálást támadja Gates ajánlásával.

Az nyilvánvaló volt, hogy – még ha tréfának szánta is – a javaslat fogadtatása ugyanazt a megosztottságot tükrözi majd, melyet Bill Gates személye egyébként is kivált. (Két szellemes hozzászólás a honlapon: „[Gates] meg fogja változtatni az alkotmányt, hogy három cikluson át is elnök maradhasson. Ez lesz majd a Service Pack 3…”; „Ha elnök lesz, nem fogja örök időkre száműzni a Linuxot?”)

A Microsoftot és Bill Gatest nem különösebben kedvelő networkworld.com már keményebben fogalmaz, némi nyomozás után kijelentik, a Vista megjelenésével egy időben induló kampányt ravasz marketingfogásnak tartják.

Akár így, akár úgy, akár vicc, akár marketing, ha Ronald Reagan és Arnold Schwarzenegger politikai pályafutására gondolunk, akkor be kell látnunk, hogy Amerikában bizony minden lehetséges…

Azóta történt

Előzmények