Egy amerikai városban illegális bevándorlónak számít a Mikulás

A pennsylvaniai Hazleton városában a Mikulás, pontosabban Santa Claus nem szívesen látott vendég – az ottani városvezetés ugyanúgy illegális bevándorlónak tekinti őt, mint a dél-amerikai vagy európai illegális munkavállalókat, hiszen a megfelelő engedélyek nélkül végzi munkáját. A Reuters ezeket az információkat egy weboldalról szerezte, melyen azt írják, hogy az idei ünnepek alatt távol tartják a várostól Santát, mert ő jelképezi a törvénytelenül bevándorlókat, akik – a városi tanács véleménye szerint – a bűnözés növekedését okozzák, s emellett elviselhetetlenül megterhelik a városi költségvetést.

A weboldal persze tréfa, mely a helyi törvényalkalmazás erős kritikája kíván lenni; készítői a városban alkalmazott, az egyébként is szigorú amerikai bevándorlási törvény különösen embertelen értelmezésének már meglevő példáit, a vaskalapos és álszent helyi szabályozást, a jogi gyakorlatot akarják szatirikus módon kifigurázni, s egyben a közvélemény figyelmét erre a problémára felhívni.


Nincs munkavállalási engedélye

A város polgármestere, Lou Barletta elmondta, hogy semmi közük a weboldalhoz, s bár nem tartják komolynak, azért a rendőrséget informálták róla, mivel a lapon adományozásra szólítanak fel, s ez minden bizonnyal törvénybe ütköző. Veszélyes dolog, amelynek véget kell vetni – nyilatkozta a kezdeményezésről a polgármester.

A 31 ezer lakosú Hazleton városának helyi bevándorlási rendelkezéseit egy szövetségi bíróság jelenleg felfüggesztette, mert civil szervezetek eljárást indítottak a szerintük törvénytelen szabályozás miatt.

Azóta történt

Előzmények