Jöhetnek a színváltós mobilok

A Philips Research legújabb fejlesztése az elektronikus személyes használati tárgyak megjelenésében jelenthet fordulatot. A cég által csak színes e-papír technológiáként emlegetett megoldás egy olyan felületi réteget jelöl, amelynek színe felhasználói beavatkozással gyakorlatilag egyetlen gombnyomásra módosítható. A külsőségekre kiemelten figyelőknek az elektronikus héj lehetővé teszi, hogy „ruházatukhoz, hangulatukhoz vagy környezetükhöz” igazíthassák az mp3-lejátszó vagy a mobiltelefon megjelenését – pontosabban: színét.

Az eredeti ötlet, az e-papír első ránézésre szinte semmiben sem különbözik a hagyományos papírtól. Nem hátsó megvilágítással működik, hanem különféle színárnyalatainak előállításához a ráeső fényt hasznosítja, éppen ezért a réteg fényes körülmények között is bevethető. A technológia arra is alkalmas, hogy egyetlen rétegbe többféle, külön-külön is változtatható színt építsünk be, így áttetsző felületet vagy speciálisan kikevert árnyalatokat is képezhetünk.

Philips e-papír
Forrás: Philips

A kép természetesen az e-papírban is pixelekből áll, a változó árnyalatok létrehozáshoz, módosításhoz pedig töltést hordozó részecskékre és csekély elektromos mezőre van szükségünk (elektroforézis). A feketét a legkönnyebb elképzelni: a felületre merőlegesen keltett elektromos mező a részecskéket a pixel tetejére rendezi, amitől az elsötétül.

Philips e-papír 2
Forrás: Philips

Az e-papírból továbbfejlesztett e-héj kevésbe komplikált és olcsóbban előállítható, a Philips szerint ez a megoldás szolgál majd a jövőben megjelenő színváltós készülékek vázaként. A cég éppen mostanában mutatja be fejlesztését Japánban az International Display Workshops rendezvényen.

Előzmények