Digitális jogaikért küzdenek a zenészek

Peter Gabriel és Brian Eno zenészszövetsége, a Mudda ("magnificent union of digitally downloading artists") a digitális zenekiadás hajnalán tudatosabb érdekképviseletre bátorítaná a zenészeket, írja a BBC. A két legendás muzsikus úgy véli: az internetes zeneterjesztésnek köszönhetően a zenészeknek nagyobb beleszólásuk lesz felvételeik sorsába.

Gabriel a davosi Világgazdasági Fórumon elmondta: a zeneszámok digitális terjesztésével megváltozik a "zenegyártás" hagyományos menete, az új rendszerben a zenészeknek több szabadsága lehet. Nem céljuk megszabadulni a lemezkiadóktól, de "egy olyan együttműködési modellre van szükségünk, amelyben a művészek, ha akarják, maguk irányíthatják a kiadás folyamatát". A 70-es években a zenészeknek abba sem volt beleszólása, hogy milyen borítót kap a lemezük, tette hozzá Gabriel.

A digitális terjesztés mellett elkötelezett legendás zenész társalapítója az On Demand Distribution (OD2) nevű vállalatnak, mely Európában egyedül jogosult mind az öt nagy lemezkiadó zeneszámainak értékesítésére, és melynek adatbázisában mintegy 300 000 dal található. Egyebek mellett a brit MSN Music Club, a Virgin Downloads, a Wanadoo és a rövidesen induló Coca-Cola zenebolt is az OD2-től vásárolja a számokat.

Azóta történt

Előzmények