Még az idén elindul az európai iTunes

Az Apple pénteken megerősítette, hogy még az idén Európában is megnyitja iTunes zeneboltját. A szolgáltatás – melynek jelentős szerepe volt az iPod lejátszó forgalmának megugrásában – egy éve működik, de kizárólag az Egyesült Államokban érhető el. A vállalat 807 000 darab iPodot adott el az elmúlt negyedév során, ami kilencszerese az egy évvel ezelőtti adatoknak.

Pascal Cagni, az Apple európai vezetője a Reutersnek elmondta, hogy az idén biztosan megnyílik az internetes zenebolt. Mint fogalmazott: "Ha elindulunk Európában, azt jól akarjuk csinálni. A használhatóságban, a választékban és a weboldal gyorsaságában nem lehet hiba." Ezért elképzelhető, hogy az eredeti ütemtervhez képest néhány hónapot csúszik a premier, de ez nem okoz problémát, az idén még lesz európai iTunes – tette hozzá.

A szolgáltatás több mint 50 millió értékesített dallal jelenleg az elsőszámú online zenebolt az USA-ban. A bolt használói a legtöbb dalt standard 99 centes áron vásárolhatják meg, és akár CD-re is írhatják a letöltött számokat. Kontinensünkön több vállalat – többek között a Microsoft, a Virgin vagy a Coca-Cola – is előbb eszmélt, mint az Apple, ám ezek összesített zeneforgalma is csupán töredéke az iTunesénak. Cagni elmondta, hogy Európában bonyolultabb lesz a szolgáltatás üzemeltetése, mert jelentős árkülönbségek adódhatnak egyebek mellett az országonként eltérő adóterhek miatt.

Azóta történt

Előzmények