Európa vevő az online zenére

A Reuters beszámolója szerint 2003-ban 3 milliónál is több dalt töltöttek le az On Demand Distribution (OD2) adatbázisából, ami optimizmussal töltheti el a kalózkodás visszaszorításáért évek óta küzdő nagy lemezkiadókat. Az OD2 Európában egyedül jogosult mind az öt nagy lemezkiadó zeneszámainak értékesítésére, adatbázisában mintegy 260 000 dal található. Egyebek mellett a brit MSN Music Club, a Virgin Downloads és a rövidesen induló Coca-Cola zenebolt is e vállalattól vásárolja a számokat.

Charles Grimsdale -- aki a Genesis zenekar egykori frontemberével, Peter Gabriellel együtt alapította az OD2-t -- elmondta, hogy a jövőben a dalok elektronikus terjesztése egyre fontosabb szerepet játszik majd a kiadók működésében, de rövid távon aligha képes kompenzálni az illegális zeneletöltések okozta károkat. Mint hozzátette: hónapról-hónapra 25 százalékkal nő a legális letöltések száma, ami 2004-ben a vásárlások megháromszorozódásához vezethet. Grimsdale kiemelte, hogy a letöltések száma ugrásszerű növekedésnek indult, miután a Microsoft augusztusban bevezette az előfizetést nem igénylő egyedi letöltési rendszert.

Az egyesült államokbeli online zenepiac még ennél is dinamikusabban bővül; az USA-ban tavaly 30 millió zeneszámot töltöttek le a felhasználók. Hazánkban a tervek szerint e hónapban indul az első fizetős zeneszolgáltatás, az eMusic.

Azóta történt

Előzmények