Elhunyt a C programnyelv és a Unix megalkotója

Dennis Ritchie (jobbra)(Fotó: Bell Labs.)
Dennis Ritchie, jobbra (Fotó: Bell Labs.)

A hétvégén 70 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Dennis Ritchie, akit főként a C programnyelv megalkotójaként és a Unix egyik atyjaként ismer a szakma. Halálának hírét nem a családja jelentette be, hanem egy közösségi oldalon egy korábbi kollégája, a jelenleg a Google-nél programozóként dolgozó Rob Pike. „Bízom benne, hogy vannak olyanok, akik értékelni tudják tevékenységének hatását, és méltó módon gyászolják majd. Egy igazán nagy elmét veszített el a világ” – írta.

Az 1941-ben a New York állambeli Bronxville-ben született Ritchie ugyan fizikusként végzett a Harvardon, de egy, az egyetemen használt számítógépről, az Univac I-ről szóló előadás olyan mély benyomást tett rá, hogy érdeklődése a számítástechnika felé fordult. Az egyetemi tanulmányai mellett a komputerek tanulmányozásával töltötte idejét, különösen azok programozása izgatta. Ennek köszönhette, hogy az 1960-as évek közepén állást kapott a Massachusettsi Műszaki Egyetemen, majd 1967-ben a Bell Laboratoriesnál.

Itt került kapcsolatba Ken Thompsonnal, akivel néhány hónap alatt elkészített egy új, a korban használtaknál jóval egyszerűbb, „tiszta” operációs rendszert, melyet egy kollégájuk javaslatára a Multics mainframe-platform nevének kifigurázásával Unicsnak (Uniplexed Information and Computing Service) neveztek el. Az eredetileg DEC PDP-7 minikomputerre gépi kódban írt rendszert a különféle architektúrák közötti átjárhatóság biztosítása érdekében 1972-ben újraírták C programnyelven, melyet a munka során Dennis Ritchie dolgozott ki az általa a Unix portolására alkalmatlannak ítélt B leváltására. A C a mai napig az egyik legnépszerűbb programozási nyelv, ahogy Ritchie maga jellemezte: „A C bonyolult, elhibázott és elképesztően sikeres.”

Az őt ismerők által csendes, visszahúzódó emberként jellemzet Ritchie 40 éven át dolgozott az időközben több tulajdonost is megjárt Bell Laboratories kutatójaként. 2007-ben nyugdíjba vonult, de tanácsadóként azt követően is segítette a neves központ munkáját

Dennis Ritchie munkásságát számos szakmai díjjal ismerték el. 1983-ban Thompsonnal közösen Turing-díjat, 1999-ben elnöki érdemrendet kapott a Unix fejlesztésében való közreműködéséért, 1988-ban pedig az Egyesült Államok Nemzeti Mérnöki Akadémiájának tagjává választották.

Azóta történt

  • Idegen nyelv helyett programozási nyelvet?

    Egy egyesült államokbeli iskolában engedélyezték, hogy a spanyolból bukdácsoló diák Javát tanulhasson inkább.

  • 1941. szeptember 9.

    A New York állambeli Bronxville-ben megszületett Dennis MacAlistair Ritchie amerikai számítógéptudós. A UNIX kifejlesztésében Ken Thompsonnal együtt kulcsszerepet játszó Turing-díjas szakember az IT számtalan területén alkotott maradandót: a C mellett több programozási nyelv fejlődésére is nagy hatással volt, s elévülhetetlenek az érdemei az operációs rendszerek elméleti kutatásait illetően is.

  • 1983. szeptember 27.

    A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mesterséges intelligenciát kutató laboratóriumának programozója, Richard M. Stallman bejelenti a GNU Projektet, amely egy Unix-szerű, de kizárólag szabad szoftverekből álló operációs rendszer kifejlesztését célozza. A munka végül 1984 januárjában kezdődött el, a nyílt rendszer pedig 1992-ben a Linux-kernel beemelésével vált teljessé. A GNU egy rekurzív rövidítés, melynek feloldása: „a GNU nem Unix”.

  • 1985. október 14.

    Bjarne Stroustrup, a programnyelv kidolgozója kiadja a C++ első kereskedelmi célú implementációját, ezzel egy időben megjelenik a nyelvhez általa írott első kézikönyv (The C++ Programming Language). Stroustrup az AT&T Bell Laboratories megbízásából 1979-ben kezdett hozzá a C nyelv utódjaként meghatározott C++ fejlesztéséhez.

Előzmények