Felfújja a weboldalak látogatottságát az új vírusirtó

Ami a televíziózásban a nézettség, az az online médiában a látogatottság:a hirdetők a lapletöltések és az egyedi látogatók száma alapján rangsorolják a weboldalakat. Az olvasottság mérésének jó ideje jól kidolgozott módszertana van, de időről időre akad olyan probléma, ami miatt csiszolni kell rajta. 2001-ben, az Internet Explorer 6 megjelenése után például a magyar weben hirtelen elkezdett esni a látogatottság: később kiderült, hogy mindez azért történt, mert a böngésző új kiadásában szigorítottak a cookie-k kezelésén, és a megváltoztatott alapértelmezett adatvédelmi szint blokkolta a mérőcookie-kat. Minél többen tértek át az új verzióra, annál jobban estek a számok.

Hasonló helyzet állhat elő most is, csak ezúttal ellenkező előjellel. A The Register számol be arról, hogy nemrég fény derült arra, mitől nő misztikusan egyes weboldalak – köztük a sztorit megíró informatikai bulvárlap – olvasottsága az utóbbi időben. Az ok ezúttal az AVG vírusirtó 8-as verziójának megjelenése. Ebbe került bele először – a kereskedelmi változatba februárban, az ingyenesbe pedig április végén – a cseh IT-biztonsági szoftvercég által fél éve megvásárolt LinkScanner technológia. Ez a biztonsági szempontból okos megoldás az internetes keresőkben valós időben leellenőrzi a találatként megjelenő linkeket, hogy azok biztonságosak-e, vagy sem. A vizsgálat eredményéről a találatok melletti színes ikonok tájékoztatnak (lásd a képen).

Csakhogy ahhoz, hogy kiderüljön, mibe fog belefutni az internetező, ha a keresési találatokként megjelenő linkekre kattint, úgy kell a LinkScannernek bekukkantania az oldalakra, hogy ne lehessen megkülönböztetni egy valós látogatótól. A technológiának éppen ez a lényege, de éppen ebből fakad a probléma is. Az, hogy minden egyes ellenőrzés legitim látogatásnak és lapletöltésnek tűnik a weboldalakon. Az AVG vírusirtóját körülbelül 70 millióan használják a világon, ebből nagyjából 20 millióan tértek át eddig az új verzióra: ennyi felhasználó generálhat hamis látogatásokat azokon az oldalakon, amelyek előkelő helyen szerepelnek az ismertebb keresők találati listájában (amit minden weboldal szeretne elérni).

Egyelőre nem tudni, mi lesz a történet vége, olyan módszer jelenleg nincs, amivel egyértelműen szűrhető lenne a LinkScanner robotja. Az AVG mindenesetre értesült a problémáról, és vizsgálják az ügyet. Közben pedig csak javulnak az olvasottsági statisztikák.

Azóta történt

Előzmények