Patchelték a statisztikajavító vírusirtót

Az AVG vírusirtó új verziója már nem fogja felduzzasztani indokolatlanul a weboldalak látogatottságát, mert a programot fejlesztő AVG Technologies (korábban Grisoft) változtat a fals látogatásokat okozó technológia működésén. A The Register hívta fel nemrég a figyelmet arra, hogy a szoftver új, 8-as verziója tehető felelőssé azért, hogy egyes szájtok – köztük a sztorit megíró informatikai bulvárlap – olvasottsága misztikusan megnőtt az utóbbi időben. Ebbe a kiadásba került bele először – a kereskedelmi változatba februárban, az ingyenesbe pedig április végén – a cseh IT-biztonsági szoftvercég által fél éve megvásárolt LinkScanner technológia. Ez a biztonsági szempontból okos megoldás az internetes keresőkben valós időben leellenőrzi a találatként megjelenő linkeket, hogy azok biztonságosak-e, vagy sem. A vizsgálat eredményéről a találatok melletti színes ikonok tájékoztatnak (lásd a képen).

Csakhogy ahhoz, hogy kiderüljön, mibe fog belefutni az internetező, ha a keresési találatokként megjelenő linkekre kattint, úgy kell a LinkScannernek bekukkantania az oldalakra, hogy ne lehessen megkülönböztetni egy valós látogatótól. A technológiának éppen ez a lényege, de éppen ebből fakad a probléma is. Az, hogy minden egyes ellenőrzés legitim látogatásnak és lapletöltésnek tűnik a weboldalakon. Az AVG vírusirtóját körülbelül 70 millióan használják a világon, ebből nagyjából 20 millióan tértek át eddig az új verzióra: ennyi felhasználó generálhat hamis látogatásokat azokon az oldalakon, amelyek előkelő helyen szerepelnek az ismertebb keresők találati listájában (amit minden weboldal szeretne elérni).

Az AVG Technologies a panaszokra válaszul a múlt héten már frissítette az ingyenes vírusirtóját, és változtatott a LinkScanner működésén: az már nem kukkant be automatikusan minden találati oldalra, csak azokat a linkeket ellenőrzi, amelyekre az internetező rákattint. A kifejezetten evvel a problémával foglalkozó AVG Watch megerősítette a változást, igaz – írják –, arról semmi nem tájékoztatja a felhasználókat, még az ikonok is megjelennek a keresési találatok mellett, holott itt már valóban nincs előzetes ellenőrzés. A program fizetős változatának módosított verziója július 9-én fog megjelenni.

Azóta történt

Előzmények