Chrome-osodik a Firefox

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy a Mozillánál felmerült annak a lehetősége, hogy a Google Chrome-jához rendkívül hasonló fejlesztési koncepció miatt a Firefox esetében eltörlik a hagyományos verziószámozást, még a névjegyből is kiveszik azt, és inkább arra koncentrálnak, hogy  mindig a legfrissebb szoftver fusson a gépeken.

Az ötlet egyik támogatója Asa Dotzler, a Firefox közösségi fejlesztésért felelős vezetője volt. Ám egy új információ szerint a Mozilla olyan sok negatív kritikát kapott a terv miatt, főként a webfejlesztőktől, hogy visszavonták azt, és – ahogy Alex Faaborg, a Mozilla másik vezető fejlesztője írta egy a közösségnek szánt üzenetében – marad a verziók jelölése az „About” menüpontban, valamint folytatják a korábban megkezdett számozást. Egy másik üzenetében Faaborg kifejti, hogy a verziószámok eltüntetésének híre kommunikációs hiba volt, egy, a csapaton belüli félreértésnek köszönhető. Nem is nagyon burkoltan támadta Dotzlert is, mivel úgy véli, olyan ügyben jelentett ki határozattan valamit, amiről egyrészt döntés sem született, másrészt nem is tartozik az ő kompetenciái közé (az esetleg létező személyes konfliktusokra utalhat az, hogy Faaborg arra is hivatkozik, hogy a fejlesztői csapat fele szabadságon volt, a másik felének más dolga volt, így ez is oka a félreértéseknek).

Az egész furcsa történet mögött egyébként valószínűleg az áll, hogy a Mozilla fejlesztői a versenykényszer hatására jelenleg azon dolgoznak, hogy a Chrome-éhoz hasonló, a tapasztalatok szerint az átlagfelhasználó számára roppant kielégítő „csendes frissítést” vezessenek be – ez azt jelenti, hogy a böngészőt egyszer telepítő felhasználónak nem kell törődnie a verzióváltozásokkal, a frissítések ugyanis a háttérben, felhasználói beavatkozás nélkül megtörténnek.

Azóta történt

Előzmények