Önvezető autó viszi ki a pizzát

A Ford és a pizzagyár közös kísérlete nem elsősorban technológiai, hanem a fogyasztói szokások felmérését célozza – hogy aztán ezeket a tapasztalatokat a fejlesztésben is felhasználják.

A vállalatok bejelentették, hogy a Ford autógyártó és Domino’s Pizza közös kísérleti projektbe vágtak bele: a Domino michigani központjában, Ann Arborban elindult egy tesztüzem, melynek során a Ford autonóm járművei az átlagos megrendelőknek szállítják ki a megrendelt pizzákat.

A szóban forgó autó az autógyártó saját fejlesztése, a Ford Fusion Hybrid Autonomous Car, melyet a Domino partnere, a Roush Enterprises által tervezett pizzaszállító modulokkal szereltek fel. Ez a modul melegen tartja a pizzát, a megrendelő pedig akkor jut hozzá az ételhez, ha az autó oldalán található érintőképernyőn begépeli a megfelelő kódot. A megrendelés a Domino mobilos alkalmazásával történik.

A teszt során kiemelt szerepe van a vásárlói reakciók felmérésének, így a munkába állított autonóm autók véletlenszerűen teljesítik a normál megrendeléseket. Hangsúlyos, hogy tesztüzemről van szó, melynek tapasztalatait felhasználják majd a további munkához – ahogy a többi gyártó, a Ford is három-négy év múlva akarja piacra dobni első önvezető autóit. Mindez egyébként azt jelzi, hogy a fejlesztések már igen előrehaladottak, hiszen már nemcsak a technológiára koncentrálnak, hanem vizsgálják a felhasználók és az önvezető autók közötti kapcsolatot is. Sherif Marakby, a Ford autonóm és elektromos fejlesztési vezetője a bejelentéskor elmondta, hogy kiemelten fontosak az ilyen tesztek, mivel ezek alapján tudják felmérni a fogyasztói igényeket és elvárásokat, és ezekhez szabják a további fejlesztéseket.

Ford - Domino
[+]

A két vállalat már korábban is együttműködött, de pár hónapja döntöttek az új projekt megindítása mellett, mivel az mindkettőjük céljait szolgálja: a Ford élesben teszteli az autonóm rendszert, a Domino pedig igyekszik a legújabb technológiákat felhasználva új értékesítési módokat kipróbálni.

Az látható, és a fejlesztési vezető is megerősítette, hogy a Ford nem egy általános önvezető autóban gondolkodik, hanem koncepciójuk lényege, hogy adott feladatok végrehajtására adott, arra a feladatra tervezett járműveket hozzanak létre.

Mivel tesztüzemről van szó, az előírásoknak megfelelően mindig lesz egy ember is az autókban, aki egyrészt tapasztalatokat gyűjt személyesen, másrészt kész beavatkozni, ha szükséges.

Azóta történt

Előzmények