Hazavágta a windowsos PC-ket a vírusirtó

A vírusdefiníciós adatbázis hibás frissítése miatt fontos windowsos rendszerfájlokat azonosítottak kártevőként és helyeztek karanténba a Trend Micro vírusirtó motort tartalmazó biztonsági szoftverei, és ezzel részben vagy teljesen használhatatlanná tették az operációs rendszert. A hibás, pénteken kiadott update-et a japán cég AntiVirus plus AntiSpyware 2008, Internet Security 2008 és Internet Security Pro 2008 termékeit használók kaphatták meg. A frissítés után potenciálisan nyolc kritikus rendszerfájl kerülhetett tévedésből karanténba, ami rosszabb esetben az operációs rendszer elindulását is megakadályozta mind a Windows Vista, mind az XP esetében.

A vállalat szóvivője elismerte a hibát, de hozzátette, hogy a frissítés csak viszonylag rövid ideig volt elérhető, és elsősorban európai felhasználókhoz jutott el. Amint észrevették a hibát, a fájlt eltávolították a szervereikről, majd a javított változatot még aznap kiadták.

Az érintett felhasználók számára összeállítottak egy angol nyelvű útmutatót, amelyben lépésről lépésre leírják, hogy mit kell tenni akkor, ha a frissítés tönkretette a rendszert. Abban az esetben, ha a Windows nem töltődik be, csökkentett módban kell újraindítani, majd le kell futtatni azt az e célra írt segédprogramot, amely eltávolítja a karanténból a rendszerfájlokat és visszamásolja azokat az eredeti helyükre.

Nem ez az első eset, amikor a Trend Micro hibás frissítések miatt kényszerül magyarázkodni. 2005 áprilisában a cég egy olyan vírusdefiníciós fájlt adott ki, amely úgy tette használhatatlanná a Windows XP-s számítógépeket, hogy teljesen leterhelte a processzort. Az akkori baki kárvallottjai elsősorban japán felhasználók voltak. De tavaly a Symantec is belefutott hasonló hibába: az ő esetükben kínai ügyfelek ezrei nem tudták elindítani a Windowsukat szintén a rendszerfájlok zárolása miatt.

Azóta történt

Előzmények