Milliókat követelnek az HBO-tól a hackerek

Összeget ugyan nem közöltek, de a szövegösszefüggés alapján nem kis summára tartanak igényt.

Nemrég beszámoltunk mi is arról, hogy ismeretlen támadók az HBO szervereiről saját állításuk szerint másfél terabájtnyi adatot szereztek meg, köztük több sorozat még be nem mutatott epizódjait, illetve a Trónok harca még adásba nem került részeinek forgatókönyveit – ezek közül néhányat elérhetővé tettek online, hogy igazolják állításaikat.

A történet tovább bonyolódott, ugyanis egy magát Mr. Smithnek nevező illető egy ötperces videóüzenetet küldött az HBO vezetőjének, Richard Pleplernek, melyben közölte, hogy a médiavállalatnak három napja van arra, hogy fizessenek, különben a birtokukban lévő adatokat nyilvánossá teszik. „Mr. Smith” azt állítja, hogy nemcsak tartalmakat szereztek meg, hanem például a Trónok harca szereplőinek magántelefonszámait és egyéb személyes adatait is, adatokat az HBO belső hálózatáról, illetve bizalmas vállalati, üzleti dokumentumokat, köztük közel negyvenezer e-mailt. Ezzel párhuzamosan 3,4 GB adatot is publikáltak mindegyik említett típusból, hogy bizonyítsák kijelentéseiket.

HBO
[+]

A levél küldője az információk szerint nem mondott konkrét összeget, de azt állítja, hogy csoportjuk nulladik napi hibák keresésére évente ötszázezer dollárt költ, majd ezekkel megzsarolják a szervezeteket, akik általában fizetnek is nekik. Mr. Smith állítása szerint ezzel évente 12-15 millió dollárt keresnek, és mivel fél évet töltöttek azzal, hogy bejussanak az HBO-hoz, kérik a „fizetést” (XXXX dollárt bitcoinban). Ez alapján minden bizonnyal több millió dolláros váltságdíjra számítanak.

HBO
[+]

Az HBO közölte, hogy szerintük a levelezési rendszerük érintetlen, de azt elismerték, hogy egyéb fontos információhoz hozzáférhettek a támadók. A vállalat szakértők és a rendőrség bevonásával tovább folytatja az eset vizsgálatát.

Azóta történt

Előzmények