Hirdetés

Hogyan nézhetünk bele Flash-alapú oldalak forráskódjába?

A Sothink SWF decompiler segítségével visszanyerhetjük az FLA fájlokat, így már semmi sem gátolhat meg minket abban, hogy belekukkantsunk kedvenc animációinkba, és ellessük a profi trükköket.

A Sothink szoftvere ingyenesen letölthető innen, lássuk mire is képes!

SWF vagy EXE (ez utóbbi az ún. Flash-projector) fájlokat tudunk importálni, majd szerkeszthető formában elmenteni. Ebben semmi izgi nincs – ezt számos egyéb, a neten megtalálható apró alkalmazás megteszi nekünk. A Sothink azonban végre valóban használható fájlokat exportál, azaz az FLA-ban benne foglaltatnak az ActionScriptek, az alakzatok (shape), gombok (button), sőt külön a képfájlok (JPG , BMP vagy PNG), illetve a hangok és a zene is, utóbbiak MP3 vagy WAV formátumban. Gyakorlatilag tehát mindent képes kikódolni a szoftver.

A kezelőfelület egyszerű – még egy preview ablak is van, ahol belenézhetünk a Flash-moziba kikódolás előtt, sőt a jobb oldali fájlablakban már az összetevőket is látjuk (ez nagyon hasznos: ha például csak a zenéje kell valaminek, akkor külön ki tudjuk venni az MP3-at). Már csak egy kérdés van hátra: honnan tudjuk, hogy mit akarunk kikódolni? Hiszen az SWF fájlok többnyire egy weboldalon belül vannak, megtalálni őket néha bizony nem egyszerű. Szerencsére erre is van megoldás: a Sothink része az SWF-catcher nevű modul, ami beépül a böngészőbe, és „lelopja” nekünk a Flash-mozikat az oldalról, a későbbi könnyebb kikódolás érdekében. Ez a modul Firefox és Internet Explorer alá is letölthető.

A szoftver ActionScript 2 és 3 kompatibilis, a Flash-verziókból mindet felismeri, egészen a Flash 9-ig. Immár semmi sem állhat utunkba: ha van egy Flash-szerkesztőnk, könnyedén belekukkanthatunk kedvenc weboldalaink vagy játékaink forráskódjába.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Előzmények