Mobilra is jön a Flash Player 10

A szoftverek fejlesztésével foglalkozó, amerikai székhelyű Adobe Systems és az alacsony fogyasztású RISC architektúrájáról ismert angol ARM Holdings a héten közös fejlesztési megállapodást jelentett be. A kollaboráció lényege, hogy az Adobe egyik legelterjedtebb termékének számító Flash Player 10-es verzióját és az AIR platformot az ARM architektúráját használó mikroprocesszorokra optimalizálják, biztosítva ezzel az e chipeket használó mobil eszközökön a Flash tartalmak gördülékeny megjelenését. A hordozható készülékekre eddig egy külön multimédiás szoftvert erőltetett az Adobe, a Flash Lite-ot, amely nem teljesen kompatibilis a desktop rendszerekre szánt változattal, és korlátozottabb a funkcionalitása is.

A szövetségkötésre az Adobe által vezetett Open Screen Project keretén belül került sor, amelynek távlati célja egy egységes, a legkülönbözőbb mobil eszközökön is jól használható, a Flashen és más Adobe-technológiákon alapuló fejlesztői platform létrehozása. A megállapodás értelmében elsőként az ARM11 és a Cortex-A processzorcsaládban használt ARMv6 és ARMv7 architektúrákra optimalizálnak majd, és a kooperáció első kézzelfogható eredménye valamikor 2009 második felében várható. A fő csapásirányt az internet mobil eszközökön történő megjelenítésének fejlesztése, illetve a grafika és a videolejátszás hardveres gyorsítása jelenti majd.

Mivel az ARM maga nem gyárt chipeket, csak az általa fejlesztett IP-ket (Intellectual Property – szellemi tulajdont) értékesíti, a bejelentés természetesen érinti az azokat felhasználni szándékozó IC-fejlesztőket is, akik szintén igyekeztek kifejezni az egyezség feletti örömüket. „A mobilfelhasználók gazdagabb és gyorsabb webes élményt érdemelnek, mindezt hosszabb üzemidő mellett. Az ARM technológiája és a Broadcom kis fogyasztású VideoCore multimédia-processzora az OpenGL ES 2.0 és más nyílt szabványok segítségével új szintre emeli a Flash és AIR teljesítményét” – kommentálta a bejelentést Mark Casey, a Broadcom mobil multimédiás részlegének alelnöke.

Hasonló tartalmú nyilatkozatot tett az ARM-alapú chipeket is gyártó Freescale egyik vezető tisztségviselője, Glen Burcher, és az NVIDIA képviseletében Michael Rayfield, aki kiemelte az NVIDIA Tegra chipjeinek támogatását is. Az iparág más szereplői, köztük a Samsung, és a mobil eszközökben elterjedt OMAP processzorok gyártója, a Texas Instruments ugyancsak a támogatók között található – e cégek szintén készítenek ARM-alapú integrált áramköröket.

A fentiek fényében remélhető, hogy végre egy valóban egységes és széles körben elterjedt alkalmazás kerül kifejlesztésre, mely lehetővé teszi az asztali és a mobil platform további közeledését.

Azóta történt

Előzmények